Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Marjan Šarec odstopil. O marsičem bo odločal Zdravko Počivalšek


Predsednik vlade Marjan Šarec je danes napovedal svoj odstop. Razlog za to so okoliščine v katerih ne more več delati. Zavzel se je za predčasne volitve in skupni nastop na le teh ponudil stranki SMC, ki jo vodi Zdravko Počivalšek. Ta je do predčasnih volitev nekoliko zadržan.

Stranka SMC bi lahko na drugi strani predstavljala odločilni del pri sestavi morebitne nove koalicije z SDS. Opozicijske stranke sicer v prvih odzivih kažejo večjo naklonjenost predčasnim volitvam. 

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes napovedal svoj odstop z mesta predsednika vlade Republike Slovenije. Kot je povedal na novinarski konferenci namreč »s 13 poslanci, s to koalicijo in situacijo v državnem zboru pričakovanj ljudi ne morem izpolniti. Lahko pa jih izpolnim po volitvah.«

Parlamentarne stranke imajo sedaj priložnost, da sestavijo novo koalicijo. Če do sestave le te ne bo prišlo, bomo imeli v Sloveniji ponovno predčasne volitve. Pri tem, kakšen bo razplet trenutne politične situacije, pa bo očitno odločal tudi predsednik SMC in najvplivnejši človek Kozjanskega in Obsotelja, Zdravko Počivalšek.

Če bi se namreč opozicijske stranke, ki so trenutno bolj naklonjene predčasnim volitvam, na čelu z SDS odločile oblikovati novo koalicijo, bi lahko SMC predstavljal odločilne glasove za sestavo koalicije. Na drugi strani pa Šarec Počivalšku ponuja skupni nastop na predčasnih volitvah.

Počivalšek: v zadnjem obdobju je bilo preveč volitev

Predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek je do predčasnih volitev nekoliko zadržan. Meni namreč, da odstop premierja Marjana Šarca in vlade še ne pomeni potrebe po novih volitvah. Po njegovi oceni je bilo volitev v zadnjem obdobju preveč. Imamo stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej, je dejal in dodal, da je odprt za pogovore v vseh smereh, na način, da je to v korist ene in druge strani.

“Sem slutil, da se bo nekaj takega zgodilo, glede na vse to, kar smo v zadnjem obdobju doživeli,” je povedal Počivalšek v izjavi novinarjem po tistem, ko je premier Šarec odstopil s položaja.

Na vprašanje, ali bodo poskušali oblikovati novo vlado, morda pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše ali predsednika NSi Mateja Tonina, pa je ponovil, da SMC zanima sodelovanje in vse tisto, kar je dobro za državo kot tako: “Ne mislimo iti ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej.”

foto: Zajem slike z novinarske konference, prenos Siol.net