Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Hypo naveza iz Planine dobila skupaj čez 12 let zapora in nekaj deset tisoč evrov kazni


hypo-zaporEno izmed najdaljših sojenj v Sloveniji je dobilo epilog. Ljubljansko okrožno sodišče je izreklo sodbo nekdanjemu vodstvu Hypo banke, med katerimi sta tudi Anton Romih in Božidar Špan iz Planine.

Obtoženi so dobili skupaj 26 let in pol zapora. Vsak bo moral poravnati tudi kazen v višini med 35 in 37 tisoč evri, vrniti pa bodo morali tudi nezakonito pridobljene milijone.

Zagovorniki obtoženih so že napovedali pritožbo.

Po skoraj petih letih sojenja se je zaključila sodba zoper nekdanje vodstvo Hypo banke med katerimi sta tudi Anton Romih in Božidar Špan iz Planine. Ljubljansko okrožno sodišče ju je skupaj z Andrejem Potočnikom in Andrejem Oblakom spoznalo za kriva zlorabe položaja in pranja denarja.

Kot piše Siol sta oba nekdanja predsednika uprave banke Hypo Alpe Adria Anton Romih in Božidar Špan dobila po šest oziroma šest let in pol zapora, plačati pa bosta morala še vsak po 35 tisoč evrov kazni. Nekdanji generalni direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik je prav tako dobil šest let zapora in 35 tisoč evrov kazni, najvišja kazen pa je bila dodeljena nekdanjemu direktorju Hypo Alpe Adria Consultance Andreju Oblaku, ki bo za zapahi odsedel osem let, plačati pa bo moral še 37 tisoč evrov kazni. Obtoženi bodo morali vrniti tudi več milijonov nezakonito pridobljene premoženjske koristi.

Sodnik Srečko Škrabec je ob izreku sodbe dejal, da so obtoženi krivi, ker so z namenom, da bi sebi pridobili premoženjsko korist, zlorabili svoj položaj. Dejanja so storili ob pomoči že pravnomočno obsojene nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak.

Hypo banko oškodovali za 22 milijonov

Četverici je tožilstvo očitalo, da so banko Hypo Alpe Adria z nepremičninskimi posli oškodovali za 22 milijonov evrov, denar pa naj bi nato skrivali v davčnih oazah. S skupnim delovanjem naj bi zlorabili položaj, nato pa premoženjsko korist, ki je izvirala iz teh dejanj, prek Liechtensteina in Luksemburga razdelili in oprali z različnimi posli, poroča Siol. Tožilstvo je sicer za obtožene predlagalo od 10 do 12 let zapora.

Zagovorniki obtoženih so sicer že napovedali pritožbe na višje inštance. Zagovorniki obtoženih menijo, da je bil postopek vseskozi voden v smeri obsodilne sodbe. Sodnik je po njihovo večkrat tudi kaznoval odvetnike ter zavrnil večino dokaznih predlogov. Prepričani so tudi, da so njihovi klienti dobili previsoke kazni in bo zato sodba v nadaljevanju padla.

foto: FT & pixabay

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.

Kako ste zadovoljni z bivanjem v vaši občini? Vabljeni k sodelovanju v spodnji anonimni anketi.

 Create your own user feedback survey