Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini začetek gradnje Naravovarstvenega centra Sotla (foto)


V Občini Rogaška Slatina je bil na petek obeležen začetek gradnje Naravovarstvenega centra Sotla.

img_2467-custom

Začetek del sta s svečano položitvijo temeljnega kamna oznanila župan občine mag. Branko Kidrič, ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo g. Zdravko Počivalšek.

Naravovarstveni center Sotla

Naravovarstveni center bo namenjen izvedbi naravovarstvenih vsebin za vrtce, šole, naravovarstvene organizacije in ostala društva in turiste. Objekt večinoma zgrajen iz lesa bo imel 393 kvadratnih metrov neto površine v pritličju in nadstropju.

img_2444-custom

V njem bodo info točka s kavarno, delovno sobo, in dva nekoliko večja prostora, namenjena interpretaciji narave. V nadstropju je načrtovana odprta opazovalnica, obe etaži pa vsebujeta še pokriti terasi. Objekt bo razpolagal z vsemi potrebnimi servisnimi prostori in z 20 parkirnimi mesti v sklopu zunanje ureditve.

Gradnjo bo izvajala družba GES iz Celja, celotna vrednost projekta s kasnejšo vgradnjo opreme pa bo znašala miljon in dobrih 330 tisoč evrov. Sofinanciranje v vrednosti 616 tisoč evrov je zagotovljeno iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Cilj tega projekta je izboljšati življenjske pogoje za bobre in vidre na tem območju, saj bodo uredili tudi nadomestne habitate za te živalske vrste ob reki Sotli. Prav zato je tudi kot osrednji lik centra izbran bober.

Projekt Vezi narave

img_2475-custom

Naravovarstveni center bo zgrajen v sklopu projekta Vezi Narave, v katerem sodelujejo poleg Občine Rogaška Slatina še Občina Grosuplje, na hrvaški strani pa Občina Vrbovsko, Nacionalni park Risnjak, Zavod varstvo narave Krapinsko-zagorske županje in Zavod Hyla.

Skupni projekt bo financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, podpora pa vse občine v projktu pa znaša dobrega 2 milijona 170 tisoč evrov.

Otvoritev gradnje so popestrili Kvartet Pušeljc in Predstavniki Glasbene šole Rogaška Slatina.

Galerijo z dogodka si lahko ogledate tukaj:

Žiga Lah Koštomaj