Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Brest Lenarčič z OŠ Kozje bronast na naravoslovni olimpijadi v Dohi


unnamed-4

V Dohi v Katarju se je s slavnostno podelitvijo zaključila 16. mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada (International Junior Science Olympiad – IJSO), na kateri so slovenski osnovnošolci nastopali prvič.

Slovenija je na olimpijadi osvojila dve bronasti medalji. Eno je Sloveniji prinesel Brest Lenarčič z OŠ Kozje.

unnamed-5V konkurenci več kot 400 mladih iz 70 držav s celega sveta, sta v posamični konkurenci Brest Lenarčič OŠ Kozje in Nino Kolander z JZ OŠ Marjana Nemca Radeče prejela bronasti medalji. Slovenske barve je pod okriljem Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) zastopalo 6 slovenskih devetošolcev.

Geslo letošnje mednarodne mladinske naravoslovne olimpijade, ki jo je prvič gostila arabska država in na kateri so tudi mladi slovenski naravoslovci nastopili prvič, je bilo Mlado generacijo današnjega dne motiviramo za znanja prihodnosti.

Tekmovanja IJSO vključujejo naloge iz naravoslovnih tem, tako teoretična vprašanja kot praktične naloge. Naloge obravnavajo osnovnošolsko razumevanje konceptov in učenčevo sposobnost uporabe konceptov v situacijah, opisanih v nalogah. Tekmuje se ekipno in v posamični konkurenci, mladi pa se merijo v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so na tekmovanju vsako leto zastopane približno enakomerno.

Cilj IJSO je med učenci spodbujati zanimanje za znanost, reševanje problemov, kritično razmišljanje in eksperimentiranje. Olimpijada si prizadeva pozitivno vplivati na sisteme izobraževanja naravoslovja in matematike na šolski ravni. Pomemben cilj olimpijad je tudi, da mladi spoznajo različne kulture in vzpostavijo stike z vrstniki iz celega sveta. Drugo leto bo olimpijado gostila Nemčija.

Več informacij o olimpijadi najdete tukaj in tukaj.