Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Božična polnočnica pri Sv. Martinu na Ponikvi 2019 (foto, video)


Na predvečer božiča v krščanskih cerkvah celega sveta potekajo božične polnočnice. Tudi na Ponikvi se je mnogo vernikov zbralo v farni cerkvi, da skupaj podoživijo božično zgodbo na najbolj pristen način, ko ura odbije polnoči in nastopi Božič.

img_2944

Božič je drugi največji krščanski praznik, Kristjani pa z njim obhajajo rojstvo Jezusa Kristusa. Božična polnočnica je sestavni del praznovanja božiča, brez katerega si marsikateri Kristjan ne predstavlja tega velikega praznika. Polnočnica je posebna maša. Začne se s slavno pesmijo Sveta noč, tudi v nadaljevanju pa je petja v primerjavi z običajno mašo več.

Pridiga in jaslice

Župnik Alojzij Kačičnik je v pridigi govoril o jaslicah, kot simbolu upanja, miru in zavetja pred stresom vsakdanjega ritma življenja. Med prazniki je pogosto veliko dogajanja in pomembno je, da se znamo ustaviti in razmisliti o tem, kar je najbolj pomembno. Veselo oznanilo, ki ga prinaša rojstvo odrešenika je namenjeno “vsem tistim, ki imajo odprto srce, ki hrepenijo po pravi sreči in miru”.Za oporo je omenil je tudi zgodbo Svetega Frančiška Asiškega je živel preprosto in pobožno življenje. Bil je tudi prvi, ki si je domislil postaviti žive jaslice.

Celotno pridigo si lahko ogledate v videoposnetku:

Tudi pred oltarjem cerkve Sv. Martina so bile postavljene čudovite jaslice. Postavili so jih Franci in Janko Šibal, Toni in Franci Podkrajšek ter Roman Obreza. Poleg utrinkov s polnočnice, si jih lahko ogledate tudi v fotogaleriji:

Žiga Lah Koštomaj