Barbarin sejem v Šmarju 2019 (foto)

5. 12. 2019 0:10

4. decembra goduje Sv. Barbara, katere cerkev stoji na hribu nad Šmarjem pri Jelšah in ob tej priložnosti na Aškerčevem trgu vsakoletno priredijo Barbarin sejem. Tako je bilo tudi letos.

Prijetno druženje ob stojnicah

img_2410-custom
Obiskovalci so se lahko na ploščadi pred Kulturnim domom podružili in kupovali izdelke od 8. do 15. ure. Kljub nizki temperaturi, sej jih je kar nekaj ustavilo in pogrelo ob kozarčku kuhanega vina. Ivan iz Kristan Vrha pravi, da prihaja vsako leto pogledat kaj ponujajo stojnice, najbolj ga zanima suha roba, hkrati pa je vedno vesel ko na trgu sreča koga znanega. Monika iz okolice Zibike pa je prišla “usput” pogledat če bi našla kaj primernega za dar otrokom ob praznikih.

Letos so na stojnicah ponujali najrazličnejše izdelke iz suhe robe, usnja, medu itd. Domače kmetije so ponujale svoje dobrote, dobiti pa se je dalo tudi suho sadje, obutev, oblačila, pletenine, razne sladkarije ter igrače. Za vzdušje je poskrbela stojnica šmarskih godbenikov, pred katero je bilo najbolj živahno. Stojnice so obiskali tudi otroci šmarskega vrtca, ki je imel tudi stojnico s svojimi izdelki.

pjimage

Tradicionalen dogodek

Tradicija Barbarinega sejma sega daleč v zgodovino, v čase ko so bili sejemski dogodki pomemben vir surovin za prebivalce Šmarja. Od začetka se je sejem odvijal ob sami cerkvi sv. Barbare, sčasoma pa se je preselil nižje, na trg, kjer se je odvijal do skorajšnje pozabe. Sejem so ponovno obudili konec devetdesetih let prejšnjega stoletja in dokaj dobro se drži še danes. V poplavi trgovin, fizičnih in tudi spletnih, ter času polnem predprazničnih popustov, je lepo videti da se ta tradicija ohranja.

Več utrinkov in izdelkov, ki so bili na voljo, si lahko pogledate v galeriji:

Žiga Lah Koštomaj

sifrer-spj-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
216 queries in 3,231 seconds.