Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Usposabljanje strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju v Slomškovi rojstni hiši


dsc_0016

Minuli petek so v Slomškovi rojstni hiši izvedli 11. Slomškov simpozij, ki je privabil zaposlene v vzgoji in izobraževanju iz cele Slovenije.

Tema letošnjega simpozija je bila Različne vloge delavcev v vzgoji in izobraževanju, ki je bila v letošnjem letu tudi ena izmed prioritetnih tem Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje.

Izobraževanja spada v Katalog profesionalnih usposabljanj delavcev v vzgoji in izobraževanju Ministrstva za šolstvo, znanost in šport.

dsc_0034Namen 8-urnega usposabljanja je spodbuditi poljudno-znanstveni razmislek o sodobnih pedagoških vprašanjih v luči Slomškove pedagogike.

Zbrane sta najprej pozdravila Slomškova lika Blaže in Nežica v nedeljski šoli, to sta mlada učenca Larisa in Rene Špur iz OŠ Blaža Kocena Ponikva, ki sta pod mentorstvom Irene Zevnik na hudomušen in iskriv način prikazala vlogo učencev in prebrala nekaj Slomškovih misli, vezanih na vzgojne vidike učitelja ter napovedala uvodne pozdrave organizatorice simpozija Ljudske univerze Šentjur Alenke Testaniere, gostitelja domačega župnika mag. Alojza Kačičnika ter vodje oddelka za družbene dejavnosti v Občini Šentjur Judite Methans Šarlah, ki je tudi sofinancer Slomškovega simpozija.

dsc_0021Dr. Roman Globokar je spregovoril o vzgojnih izzivih učitelja v digitalni dobi, kjer so ugotavljali, da se razmišljanje o mladih že od 3000 let pr. n. št. preko Sokrata do sedanjosti ni kaj dosti spremenilo. Spremenil pa se je emotivni nemir, ki ga mladi čutijo kot digitalni domorodci (poimenovanje digitalni domorodci uporablja Mark Prensky, saj so otrokom elektronske naprave danes položene že v zibelko in z njimi skupaj odraščajo). Digitalne naprave nam namreč ponujajo ogromno novih informacij, ki so dostopne vsakomur, hkrati pa ustvarjajo veliko novih čustvenih impulzov, ki pa jih ni nikoli dovolj, zato je še bolj pomembno osnovno znanje in razsodnost, ki ustvarja postopno razumevanje, saj nam je digitalna doba pomagala zabrisati občutek za resničnost. Dr. Globokar učitelja vidi kot dirigenta, ki učencem pomaga razvijati tudi poleg osnovnih znanj tudi čustveno inteligenco, ki je kot ˝humus za spoštljive odnose˝, vzpodbujevalca vztrajnosti in pomočnika pri razvoju kritičnega mišljenja, zaključi pa s Slomškovo mislijo, ˝če hočeš druge vneti, moraš tudi sam goreti˝.

Z dr. Samom Repoluskom so nato prevetrili premike temeljnih vlog učitelja, tako da so jih najprej zapisali in našteli preko 30 različnih in še kar nove so se sproti porajale v diskusiji. Kot avtor razvoja e-učbenikov je povedal, da so le-ti namenjeni le krajši popestritvi pouka, spregovoril pa je tudi o drugih vlogah gradiv in pripomočkov, ki jih je danes v preobilju. Prav tako se spreminja vloga učitelja od klasičnega podajalca vsebin k navdihujočem in navdušujočem mentorju, usmerjevalcu ter vloga učenca od poslušalca k preizkuševalcu.

V zadnjem delu je mednarodno certificirana trenerka spomina Jasmina Lambergar v delavnici podala nekaj praktičnih vaj za izboljšanje spomina in posledično pomnenja. Med drugim so se s praktičnimi vajami preko gibanja in asociacij na pamet naučili gladko našteti 10 športnih disciplin dekatlona in pesem Toneta Pavčka Popotnik.

A.T.