Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pri Sv. Heleni so ponovno praznovali Martina na star način


Na hribu Sv. Helena v Javorje v občini Šentjur že 12 let zapovrstjo na Martinovo nedeljo poteka turistično-etnološka in kulturna prireditev Po sveti Heleni Martin na star način. Namenjena je ohranjanju tradicij starih običajev s tega področja.

Tudi letos je privabila zelo veliko število ljudi iz bližnje in daljne okolice. Ker je bila preteklo leto vinska kraljica Sv. Helene Anamarija Mastnak kronana za mandat dveh let, smo se letos organizatorji odločili razglasiti »Gormana – Vinarja leta Svete Helene 2019«.

Izbor je potekal tako, da je posebna strokovna komisija pod vodstvom predsednice vinogradniškega društva Sveti Štefan Katje Čoklc po posebnem postopku med 13 – timi gormani – vinarji, ki so dali svoj mošt oz. mlado vino na ocenitev, izbrala, kot je sama poudarila, najbolj všečen vzorec. Pri tem je tudi izpostavila, da je bila večina vzorcev na kvalitetnem nivoju. Namen takega postopka je prav to, prispevati k nadaljnji rasti kvalitete pridelave vin na tem območju.

Laskavi naziv GORMAN – VINAR LETA SVETE HELENE 2019 dobil vinogradnik Milenko Tanšek iz vasi Bukovje, ki je del hriba Sv. Helena. Navedeni je poleg kvalitetnega pridelovalca vin različnih vrst, tudi kandidat za Evropskega viteza vina. Poleg tega pa je tudi vrsto let predsednik domačega gasilskega društva. Zanimivo je, da je njegova hči Doroteja na isti prireditvi pred 12-timi leti postala prva Vinska kraljica Sv. Helene.

Ime »gorman« v tukajšnjem izvorno domačem žargonu pomeni vinogradnik in vinar oz. oseba, ki obdeluje vinograd in pridela vino.

Sestavni del prireditve je  tudi tradicionalna degustacja mladega vina tukajšnjih vinogradnikov, ki po oceni poznavalcev kažejo lep napredek pri razvoju kvalitete svojega vinskega pridelka. Tega je tudi letos blagoslovil domači župnik, Šmarčan Marko Šraml.

Prireditve sta se kot gosta udeležila tudi podžupanja Šentjurja Silva Koželj in župan občine Dobje Franc Leskovšek. Prireditev je s svojo udeležbo počastil tudi Evropski vitez, mestni viničar Šentjurja in predsednik vinogradniškega društva Šentjur, g. Jurij Malovrh ter več predsednikov sosednjih krajevnih skupnosti.

Prireditev se je zaključila pozno popoldan v številnih tukajšnjih zidanicah, od koder je prijetno zadišalo po domači hrani in marsikje je do mraka odmevala lepa domača pesem in glasba.