Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pozdrav vinu 2019 s krstom mladega vina (foto, video)


Na ploščadi pred Kulturnim domom v Šmarju pri Jelšah so v okviru prireditve Pozdrav vinu 2019 simbolično krstili mlado vino. V sklopu prireditve v Skazovi hiši odprli razstavo zbirke ampelografskih gvašev sort vinske trte.

Prejšnjo soboto so prvič martinovali tudi v Gostilni Krpan v Šmarju pri Jelšah. Spodaj vabljeni k ogledu fotografij z martinovanja.

Čeprav se je vreme, ali pa vsaj vremenska napoved, igralo z organizatorji, Društvom vinogradnikov in kletarjev Trta, Turističnim društvom Šmarje pri Jelšah, Zavodom za turizem, šport in mladino ter Občino Šmarje pri Jelšah, je nad prireditev vendarle posijalo sonce. Tako so, kot po prvotnem programu, Pozdrav vinu 2019 izpeljali pred kulturnim domom v Šmarju pri Jelšah.

Med prireditvijo smo lahko pokušali lokalne dobrote na čelu z mladim vinom okoliških vinarjev. Za okrepčilo je bila na voljo šmarska kisla juha.

pozdrav_vinu_2019_00
Pozdrav vinu 2019 z vinsko kraljico in krstom mladega vina; Zbirka ampelografskih gvašev v Skazovi hiši. Foto: DejC

Pozdrav vinu 2019

Pozdrav vinu, ki je del aktivnosti projekta In cultura veritas čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška, v Šmarju pri Jelšah poteka že 14 let. Simbolični krst mladega vina so opravili župan Občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš, Jani Vreže, predsednik Društva vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah in Meta Frangež, aktualna slovenska vinska kraljica. Krst je potekal pod budnim očesom članov Evropskega reda vitezov vina in prvega prokonzula konzulata za Slovenijo, Eques de vino, Tomislava Kovačiča.

Razstava zbirke gvašev v Skazovi hiši

Brata Kreuzer sta v tridesetih in štiridesetih letih 19. stoletja naslikala okoli 180 sort vinske trte. Zbirka ampelografskih gvašev Vinzenza in Conrada Kreuzerja je bila ob najdbi in še desetletja po njej skoraj neznana. Zbirka je edinstvena kulturna dediščina v svetovnem merilu, širši javnosti je postala znana s knjigo, ki je prav tako na ogled v Skazovi hiši. Zbirko 15 gvašev, ki je last Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor, si boste lahko brezplačno ogledali vsaj še mesec dni.

Tomislav Kovačič, Prvi prokonzul konzulata za Slovenijo, Eques de vino:

Meta Frangež, 23. Vinska kraljica Slovenije:

Fotogalerija:

V Šmarju pri Jelšah martinovali že prejšnjo soboto

Vikend pred Pozdravom vina 2019 se je v Šmarju pri Jelšah zgodilo tudi prvo martinovanje v novi Gostilni Krpan. Martinove večerje, ki jo je pospremila vrhunska vinska spremljava, pripravljena po priporočilih Društva vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje, se je udeležilo kar 130 gostov. Ti so uživali tudi v pestrem spremljevalnem programu z živo glasbo. Martinovanje je odlično uspelo, zato v Gostilni Krpan želijo, da bi dogodek prerasel v tradicionalno Martinovanje v Šmarju.

Sicer pa svoje goste že vabijo tudi, da jih obiščejo v veselem decembru, ko v Krpanu ponovno pripravljajo pestro dogajanje.

Vabljeni k ogledu fotografij martinovanja v Gostilni Krpan:

Dejan Cvetanoski; foto martinovanja v Gostilni Krpan: Tomaž Žnider

stajerski-valcek-2019-klik