Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

40 let delovanja Območne Obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah


DCIM101GOPROG0020001.
Prostori OOZ Šmarje pri Jelšah na Aškerčevem trgu v Šmarju
Območna Obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah letos obeležuje svojo 40-letnico obstoja.
Območna obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah nekoč …

Leta 1978 je v naših krajih zavela iniciativa za ustanovitev Obrtnega združenja Šmarje pri Jelšah in 11. oktobra so Anton Kamenšek, Franc Renier, Stane Šramel, Friderik Drofenik, Tončka Bele, Vera Ferme, Jernej Čepin, Franc Rautner, Mihael Dobrina ter Franc Koražija skupaj sedli za mizo in postavili temelje z ustanovitvijo odbora. Hitro so se lotili dela in na ustanovnem zboru 8. novembra 1978 ustanovili občinsko združenje obrtnikov. Začetni pogoji združenja so bili relativno težki. Obrtniki so se običajno sestajali v gostinskih lokalih, saj niso imeli skupnih poslovnih prostorov.

Ob koncu 70 let so se združenja samostojnih podjetnikov v društveni obliki reorganizirala in preimenovala v obrtna združenja in šmarsko je bilo tako ustanovljeno 13. maja 1979, ko je bi sprejet statut, izvoljena skupščina in potrjen program dela. Kljub pomanjkanju poslovnih prostorov in denarja so se na združenju odločili, da zaposlijo strokovnega tajnika. To se je zgodilo 1. junija 1979, konec ustanovitvenega leta so dobili še začasne poslovne prostore, za uradni začetek delovanja pa velja 16. julija 1979. Lastne poslovne prostore je zbornica pridobila v letu 1986, z odkupom prvega nadstropja poslovne zgradbe v Šmarju pri Jelšah, kjer deluje še danes.

kozjansko-info-page-001

… in danes
Ob 40-letnici OOZ Šmarje pri Jelšah bo v petek, 15. 11. 2019 ob 18. uri v Muzeju baroka Šmarje pri Jelšah nastopil Obrtniški moški pevski zbor Šmarje pri Jelšah

V letih 2009-2010 je zbornica skupaj s solastniki prenovila celotno poslovno zgradbo ob podpori številnih lokalnih obrtnikov in podjetnikov, za kar jim gre še danes velika zahvala. V letu 2013 je članstvo prešlo z obveznega na prostovoljno, kar je bil eden večjih mejnikov in je zahteval prenovo celotnega sistema delovanja. Mnogo članov se je izčlanilo, a gotovo bi veljalo razmisliti vključitvi v zbornico, ki pokriva neko področje, saj se moramo zavedati, da je v našem primeru Obrtno-podjetniška zbornica vseskozi aktivna v pogajanjih za boljši status podjetnikov in obrtnikov, da se trudi omogočati dobro okolje za vse. Tu je treba videti malo večjo sliko kot samo tisto dejansko korist, vsekakor pa ima vsakdo od zbornice toliko, kot si od njene ponudbe vzame. Po turbulentnem obdobju gospodarske krize zbornica stoji na trdnih temeljih in stremi k povezovanju, izobraževanju ter zagotavljanju podpore in raznolike ponudbe, ki pa jo sooblikujejo obrtniki in podjetniki s svojimi potrebami. Tukaj je in bo tudi v prihodnje vloga posameznikov velika, saj imajo moč, da delovanje OOZ Šmarje pri Jelšah postane s skupnimi močmi še boljše.

S pomočjo članov odgovornih organov so v preteklih letih zbornico vodili naslednji predsedniki: Anton Kamenšek 1979-1986, Stanislav Šramel 1986-1994, Franc Sajko 1994-1998, Franc Žerak 1998-2006, Srečko Kunst 2006-2010, Darko Stojnšek 2010-2017. Danes pa je na njenem čelu Aleš Seidl, ki je krmilo prevzel leta 2017.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah bo jubilej obeležila to soboto, 16. 11. 2019 na dogodku, ki že s svojim imenom ponazarja enega izmed vodil zbornice in sicer povezovanje. Od znancev do prijateljev je družabno srečanje namenjeno medsebojnemu spoznavanju v prijetnem vzdušju z vrhunskimi kulinaričnimi dobrotami ter odlično ponudbo vinarjev. Letos pa bo tradicionalna podelitev priznanj jubilantom še nekoliko bolj svečana in obarvana dobrodelno.

»Prav je, da se zavedamo, da so ljudje v stiski vedno okoli nas in tako tudi povrnemo družbi takrat, ko lahko,« menijo, zato bo OOZ Šmarje pri Jelšah skupaj z Lions klubom Rogaška Slatina, ki akcijo organizacijsko in finančno podpira, zbrana sredstva namenila otrokom.

Okoli 350 otrok vseh osnovnih šol s celotnega področja UE Šmarje pri Jelšah gre v letošnjem šolskem letu v zimsko šolo v naravi in velik del družin se ob tem znajde pred finančno stisko. Preko šolskih skladov bodo sredstva v sorazmernem deležu glede na število učencev namenjena tistim, ki jim je ta strošek prevelika obremenitev. Dejstvo je, da je smučanje drag šport, a vseeno prijetna izkušnja, ki si jo zasluži vsak otrok. Na zbornici si želijo, da bodo tisti v stiski, izkoristili to pomoč in otrokom lažje omogočili užitke na snegu. Podjetnike pa še vedno vljudno vabijo, da sodelujejo z nakazili ali pa s prispevkom na dogodku.

dobordelna-akcije-mini-page-001