Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kozjanskem parku odprli dve razstavi in se podali na pohod po kozjanskih sadovnjakih (foto)


Minuli vikend se je v Kozjanskem parku, v sklopu Praznika kozjanskega jabolka, odvil pester program. Najprej so razstavo Starih sort jabolk, ki jo spremlja še ena razstava fotografij imenovana Kozjanske ptice, v nedeljo pa se je zgodil že 11. tradicionalni pohod po kozjanskih sadovnjakih.

Tudi prihajajoči vikend se v Kozjanskem parku obeta zanimivo dogajanje, saj bo na sporedu vrhunec Praznika kozjanskega jabolka. Kaj bo na sporedu ta vikend preverite TUKAJ (klik!).

Minuli petek so v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi odprli razstavo Starih sort jabolk. Razstava starih sort jabolk je v programu Kozjanskega jabolka tradicionalna in tudi letos sta jo avtorja razstave Adrijan Černelč in Vesna Zakonjšek pričela pripravljati že v poletnih mesecih. Število sort nam priča o bogati biotski raznovrstnosti, kar pa je velika prednost in bogastvo manj razvitih regij. Pri nekaterih sortah jabolk se pojavljajo sinonimi katere so ob pravem imenu tudi zapisali. Na razstavi so prisotne jesenske in zimske sorte. Med njimi so carjevič, rdeči ovčji nos, zlata parmena, krivopecelj, renete,… Na razstavi je 41 različnih sort jabolk iz visokodebelnih travniških sadovnjakov.

Razstavo starih sort jabolk letos spremljala razstava fotografij Kozjanske ptice, avtorja Dušana Klenovška.  Fotografska razstava “KOZJANSKE PTICE” simbolično predstavlja 20 različnih ptic našega zavarovanega območja. Njihovo oglašanje lahko obiskovalci poslušajo na zvočni tabli, ob tej priložnosti so izdali in predstavili tudi koledar za leto 2020 – Kozjanske ptice.

Tradicionalni pohod po kozjanskih sadovnjakih

V nedeljo so se podali na 11. tradicionalni pohod po kozjanskih sadovnjakih. Pohod je Kozjanski park organiziral skupaj s Planinskim društvom Atomske toplice Podčetrtek.

Pohod so pričeli v Polju ob Sotli od koder je pohodnike pot vodila čez Brezovec, Lastnič in Gradišče nazaj v Podsredo. Ob poti so se ustavili pri koči Gobarskega društva Kozjansko-Kozje, kjer jim je Marta Kunst, predsednica društva, predstavila delovanje društva. Na Čerčkovi domačiji so si ogledali kolekcijski sadovnjak Kozjanskega parka v katerem raste preko 100 različnih starih sort jabolk in preko 60 sort hrušk. Ves čas pohoda je udeležence spremljalo sonce in čudoviti razgledi.

Vabljeni k ogledu fotourinkov z razstave in pohoda:

foto: Kozjanski park