UTŽO Šentjur začel z novim študijskem letom, po Malgajevih stopinjah na Koroškem

8. 10. 2019 12:06

V Ipavčevem kulturnem centru Šentjur so za dobrodošlico v novem študijskem letu Ljudske univerze Šentjur, povabili eno od osrednjih novinark TV Slovenija ter doktorico zgodovinskih znanosti Rosvito Pesek.

rosvita_pesek_alenka_testaniere_2019Ob uvodu je zbrane pozdravila vodja Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur Alenka Testaniere, ki je spomnila zbrane na osnovno poslanstvo Ljudske univerze Šentjur , da odpira poti do novih znanj in krepi učečo se skupnost. Prav tako imajo upokojenci  možnost, da v svojem najbolj svobodnem obdobju svojega življenja, odkrivajo svoje neizrečene talente in  nove sposobnosti ter so skozi učenje še bolj odporni za izzive, ki jih prinaša življenje.

Uvodoma pa je zbrane pozdravil tudi župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Čestital je Ljudski univerzi Šentjur, da vsako leto organizira uvodna srečanja, omogoča izobraževanja in organizira prireditve, ki popestrijo dogajanje v občini. Pohvalil je progam, ki so ga za letošnje leto pripravili na LUŠ, ki je zelo pester in bo vsakdo lahko našel kaj zase.

utzo_vpis_2019Osrednja gostja Rosvita Pesek pa je v predavanju spregovorila o sebi, o svojih izkušnjah ter nabiranju znanj v vseh življenjskih obdobjih. Govorila je o svojem natrpanem urniku, kjer se še vedno najde čas, da je preko časopisov vedno na tekočem o aktualnem dogajanju, ker si kot novinarka ne more privoščiti, da bi jo kar presenetilo. Sprostitev si najde tudi v teku oz. v zadnjem času s sprehodi, kjer si sprosti misli. Spregovorila je tudi o Odmevih, o pripravah na intervjuje, o napakah, ki jih naredi novinar itd. Izdala je nekaj knjig, ki pa so izhajale prav iz dokumentacije, ki jo je zbirala o slovenski osamosvojitvi. Doktorirala je iz gradiva o osamosvojitvi, ki je bilo osnova za nadaljnje knjige in monografije. V zanimivem predavanju je poudarila tudi, da se morajo tudi starejši družiti, se učiti, si poiskati tisto, kar jih zanima… predvsem pa morajo svojo zakladnico znanj, predvsem tistih, ki se jim zdijo že samoumevna, znati prenesti na mlajše rodove – svoje otroke in vnuke. Poudarila je tudi, da je izobraževanje lahko tudi darilo in navedla primer, kako svojemu sinu in prijateljem rada podarja razna izobraževanja ali organizira poučne dogodke ali obiske namesto klasičnih daril. Predavanje pa so zaključili z druženjem v avli IKC Šentjur in prijavami v študijske skupine, ki jih ponujajo na LU Šentjur.

malgajev_pohod_2019Minulo soboto pa so v sklopu Malgajevega leta organizirali še pohod po 9 km dolgi Malgajevi poti na Koroško, kjer so si ogledali kraje zadnjega boja njihovega rojaka Franja Malgaja in se tako poklonili borcu za severno mejo ob 100. obletnici njegovi smrti.

*foto: RAKOELUŠ

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X