Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurska protokolarna trta dala več kot 300 grozdov (foto)


Občina Šentjur je minuli četrtek pripravila tradicionalno trgatev protokolarne trte. Dogodek je bil letos združen z Dnevi evropske kulturne dediščine v organizaciji Društva Skrinja z nastopom Mladinske folklorne skupine Lintvar.

207315dsc_1186Letos mineva 20 let, kar je trta v Zgornjem trgu prvič rodila, od takrat pa se je že obilno razrastla. Gospodar potomke mariborske modre kavčine, najstarejše trte na svetu, je trgatev opravil z mestnim viničarjem Jurijem Malovrhom, oba pa sta nagovorila številne zbrane obiskovalce. Glavnino trte, tokrat okoli 300 grozdov, sta viničar s pomočnikom Edijem Krajncem, opravila že predhodno, preostanek pa je bil namenjen gostom, ki so večino sicer še malce manj sladkega in zrelega grozdja z veseljem pozobali. Malovrh je pri tem izpostavil, da so vremenske razmere letos trti namenile manj ugoden razvoj in možnost številnih bolezni, župan mag. Marko Diaci pa je izrazil prepričanje, da bodo šentjurski vinogradniki kljub temu kot vsako leto v kleteh poskrbeli za izvrstno vinsko kapljico. Zbrane je kasneje povabil na »likof« na prenovljenem Ipavčevem vrtu, ki je letos na poletje zaživel v vsej svoji veličini. Slivniški vinogradniki so prav tako prišli v lepem številu ter za to priložnost v Zgornji trg izposodili »svojo« vinsko kraljico vinske trte Anamarijo Mastnak. Ta bo lento zadržala še v naslednjem letu, vsem obiskovalcem pa je izrekla povabilo na tradicionalno prireditev Martin na star način na Sveto Heleno, ki bo v dnevih, ko goduje sv. Martin.

Za popestritev prireditve so poskrbeli plesalci in godci Mladinske folklorne skupine Lintvar, ki so v organizaciji KD Skrinja prikazali nekaj spletov starih plesov ter svoja razkošna trška oblačila iz minulih stoletjih. Zbrane so povabili tudi na ples, s tem pa obeležili Teden evropske kulturne dediščine in Dneve evropske kulturne dediščine.

vir: Občina Šentjur