Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po odpovedi CSD Celje bo za pomoč na domu v Šentjurju skrbel tamkajšnji dom starejših


Občina Šentjur z začetkom leta 2020 storitev Pomoč družini na domu predaja v roke Domu starejših Šentjur.

Pomoč družini na domu je od leta 1992 opravljal Center za socialno delo, ki pa je s 1. januarjem podal odpoved in zaprosil Občino Šentjur, da izpelje ustrezne postopke za izbiro novega izvajalca.

Odlok o organiziranju pomoči družini na domu je bil v prvem branju sprejet brez dodatnih razprav. Občinski svetniki morajo odlok potrditi še v drugem branju.

pomoc-druzini-na-domuOčniski svetniki Občine Šentjur so na 6. redni seji v prvem branju obravnavali in brez razprave sprejeli Odlok o organiziranju pomoči družini na domu in dopolnilnih socialno varstvenih programov lokalnega pomena v Občini Šentjur, ki predvideva spremembe izvajalca te storitve v občini.

Storitev pomoč družini na domu je v občini Šentjur od leta 1992 opravlja Center za socialno delo, maja letos pa je CSD Celje Občini Šentjur posredoval pisno odpoved izvajanja te storitve, ki v veljavo stopi 1. januarja 2020. Obenem je CSD Celje občino zaprosil, da izbere novega izvajalca te storitve.

V skladu z zakonodajo lahko storitve, ki jih zakon določa kot javno službo, opravljajo v okviru mreže javne službe pod enakimi pogoji javni socialno varstveni zavodi ter druge pravne in fizične osebe, ki pridobijo koncesijo na javnem razpisu.

Zaradi dobrih referenc za opravljanje te dejavnosti in izkazanega interesa, so se na Občini Šentjur odločili, da s 1. januarjem 2020 izvajanje storitev Pomoči družini na domu zaupajo Domu starejših Šentjur, ki letos praznuje 20. obletnico delovanja.

Dom starejših Šentjur prevzema vse zaposlene in prostore, Občina Šentjur bo za delovanje zagotovila 160 tisočakov

Dom starejših Šentjur bo za izvajanje storitve prevzel vse trenutno zaposlene delavke in prostore. Doslej so pomoč na domu v Šentjurju izvajale vodja in koordinatorka programa Pomoč družini na domu ter pet redno zaposlenih izvajalk. Mesečno delavke s koordinatorko v občini Šentjur izvajajo pomoč na domu pri povprečno 59. starejših uporabnikih.

Sprejem novega odloka bo imel tudi finančne posledice za proračun občine, saj bo morala občina iz proračuna zagotoviti 160.000 €. Sredstva so že zagotovljena.

Odlok mora sicer na naslednji seji občinskega sveta Občine Šentjur prestati še drugo branje, vendar bi bilo vse drugo, razen vnovične potrditve odloka, presenečenje. Dom starejših Šentjur bo torej po vsej verjetnosti svoje dolgoletne izkušnje sedaj delil še pri pomoči na domu.

B.S., foto: B.R.