Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Emina tematska pot uradno odprta (foto, video)


V petek, 11. oktobra 2019, so v občini Podčetrtek otvorili novo pridobitev tako za krajane kot tudi za turiste: Emino tematsko pot z izhodiščem pri odcepu za Jerčin.

otvoritev_emine_tematske_poti2Kot že ime pove je Emina pot speljana proti Sveti Emi. Izhodiščna točka se nahaja na odcepu za Jerčin oziroma lokalnemu prebivalstvu bolje poznana kot »pri kravi«.

Predstavitvena tabla na začetku poti pravi takole: »Prijazna vasica Sveta Ema je središče tematske poti. Z vrha hriba istoimenska farna cerkev ponosno zre v dolino, okrog pa valovijo hribčki, na katerih se sončijo vinogradi in sadovnjaki. Vmes so zaplate, poraščene z gozdom, v dolini pa obdelana polja in vse to daje dobro osnovo za odlično kulinarično tradicijo, dopolnjeno z izredno kvalitetno vinarsko dejavnostjo, ki je v teh krajih že dolgo zakoreninjena. Domače gostilne in turistične kmetije strežejo odlično domačo hrano skupaj z dobro kapljico. Od nas je odvisno, da si rezerviramo nekaj prostega časa in se sami prepričamo. Prijazna okolica nudi izvrstne možnosti za različne dejavnosti od kolesarjenja do hoje ter nešteto drugih športnih aktivnosti«.

Nosilec projekta ureditve Emine tematske poti je Občina Podčetrtek skupaj s partnerji: Turistično društvo Pristava pri Mestinju, Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, GIZ, Osnovna šola Podčetrtek in Ljudska univerza Rogaška Slatina.

otvoritev_emine_tematske_poti18Na otvoritvi, ki je potekala na izhodišču, so se zbranim obiskovalcem predstavile pevke iz Pristave pri Mestinju. Kot je v svojem govoru povedal župan občine Podčetrtek Peter Misja je otvoritev te tematske poti še dodatna ponudba za številne turiste, ki obiščejo občino. Sam projekt se je pričel že davnega leta 2010 z idejno zasnovo, končal pa pred kratkim. Zbrane obiskovalce so pozdravili tudi predstavniki partnerjev projekta. Otvoritve se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je tako kot njegovi predhodniki pohvalil turistično in popotniško pridobitev. Poudaril pa je, da se bomo morali prebivalci lokalnih skupnosti naučiti sobivati in srečevati s turisti, saj je turizem v Sloveniji še vedno v razcvetu.

Po končani uradni otvoritvi je sledilo druženje ob hrani in pijači, obiskovalcem pa so v dar poklonili pohodniško palico, obesek ali kemični svinčik.

v/t/f: DH