Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Med 100 najbolj trajnostnimi destinacijami na svetu tudi Podčetrtek, Rogaška Slatina in Šentjur


ggdd-2019Na letošnji konferenci Global Green Destinations Days (GGDD), ki poteka v Zagrebu in na Malem Lošinju so se na seznamu 2019 Sustainable Destinations Top 100 kar tri destinacije Kozjansko-obsoteljskega. To sta nosilki zlatega znaka Slovenia Green Destination, Podčetrtek in Rogaška Slatina ter nosilka srebrnega znaka Slovenia Green Destination, Šentjur.

V sklopu konference Global Green Destinations Days GGDD je včeraj, 10. oktobra na Malem Lošinju potekalo razkritje letošnjega seznama Top 100 trajnostnih destinacij sveta (2019 Sustainable Destinations Top 100). Letošnja konferenca je slovenskim destinacijam Zelene sheme slovenskega turizma ponovno prinesla potrditev, da je slovenski turizem s postavitvijo trajnostnega turizma v samo jedro razvoja in z razvojem nacionalne certifikacijske sheme ZSST kot orodja uresničevanja tega cilja, primer globalne dobre prakse in vzor številnim drugim destinacijam, ki pri razvoju turizma stavijo na trajnost. Veliko vlogo pri tem pa igrajo tudi destinacije na območju Kozjansko-obsoteljskega.

Na seznam se je iz Slovenije med top 100 na svetu tako uvrstilo kar 31 destinacij Zelene sheme slovenskega turizma in sicer vse zlate in srebrne destinacije prejemnice znaka Slovenia Green Destination: Ljubljana, Bled, Komen, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Bela Krajina, Bohinj, Brda, Brežice, Hrpelje-Kozina, Idrija, Kamnik, Koper, Kranjska Gora, Laško, Lenart, Maribor, Miren – Kostanjevica, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Radlje ob Dravi, Šentjur, Sevnica, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Šmarješke Toplice, Solčava, Sveta Ana, Vipavska dolina.

Seznam Top 100 trajnostnih destinacij sveta izpostavlja tiste destinacije (države in regije), ki si najbolj zavzeto prizadevajo za trajnosten in odgovoren turizem. V tem oziru je Slovenija izjemno uspešna, saj se na letošnjem seznamu nahaja kar 31 slovenskih destinacij. Nominiranci so bili ocenjeni s strani ekipe Sustainable Top 100, članov mednarodne žirije Top 100 in drugih strokovnjakov v koordinaciji organizacije Green Destinations. Ocenjevalci so ob objavi seznama izpostavili, da nobena destinacija ni v celoti oz. 100% trajnostna, saj da je v vseh primerih še veliko prostora za izboljšave. Izpostavili so tudi, da je ena od bolj perečih problematik merjenje ogljičnega odtisa, ki prav zaradi pomanjkanja  podatkov trenutno ni umeščena med ocenjevana področja.

Slavnostna podelitev priznanj je potekala v edinstvenem Muzeju Apoksiomena na Malem Lošinju.

vir: STO