Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

20. Praznik kozjanskega jabolka v Podsredi (foto, video)


Na današnjo sončno soboto, 12. oktobra 2019, so bili obiskovalci Podsrede deležni prvega vrhunca 20. Praznika kozjanskega jabolka.

Večdnevna prireditev je na otvoritveni vrhunec dogajanja privabila več tisoč obiskovalcev, ki so se lahko sprehodili po trgu Podsrede in na tržnici kupili ter degustirali izdelke razstavljavcev.

20_praznik_kozjanskega_jabolka13

Letošnji jubilejni, že 20. Praznik kozjanskega jabolka, poteka od 20. septembra do 20. oktobra 2019. V tem obdobju se lahko obiskovalci udeležijo številnih aktivnosti, kot so pobiranje jabolk, raznolike delavnice, razstave, itd..

V soboto, 12. oktobra, je potekal tradicionalni sejem regionalnih produktov, na katerem se je na 155 stojnicah predstavilo več kot 176 razstavljavcev, ki so obiskovalcem ponujali številne izdelke. Pestro dnevno dogajanje so slavnostno otvorili ob 10. uri. Odprtja so se udeležili številni predstavniki slovenske politike.

20_praznik_kozjanskega_jabolka66

Zbrane obiskovalce je kot prva pozdravila direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst in predstavila delo parka, na govorniškem odru pa so zbrano množico obiskovalcev pozdravili še predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter minister za okolje in prostor Simon Zajc, ki je v svojem govoru poudaril pomen skrbi za naravo in okolje. Med obiskovalci je bil tudi Evropski poslanec Franc Bogovič, manjkali pa niso niti župani okoliških občin: župan Podčetrtka Peter Misja, župan Šentjurja mag. Marko Diaci, župan Rogatca Martin Mikolič ter nekdanji župan, sedaj pa častni občan občine Kozje Dušan Andrej Kocman.

Na otvoritveni slovesnosti so podelili tudi kolektivno blagovno znamko Sožitje-Kozjanski park Ekološki kmetiji Omerzu, Osnovni šoli Koprivnica, Sandiju Šmalčiču in Poloni Šergon. Znamka je namenjena promociji pridelkov, izdelkov in storitev, ki so v duhu trajnostne, sonaravne pridelave in predelave, ki ohranja okolje in naravo.

20_praznik_kozjanskega_jabolka45

V letu 2019 so ocenjevali tudi 19 lastnikov travniških sadovnjakov na območju Kozjanskega regijskega parka. Največje število točk je letos zbral sadjar Franc Lupšina iz Hrastja ob Bistrici, ki si je tako prislužil naziv Carjevič leta 2019. Franc z družino kmetuje na kmetiji, ki je velika 15 hektarjev in usmerjena v sadjarsko, vinogradniško in živinorejsko pridelavo. Pri ocenjevanju za naziv Carjeviča je imel veliko vlogo tudi starejši travniški sadovnjak okoli domačije, ki je vrstno zelo pester, v njem pa so prisotne številne tradicionalne sorte. Številna sadna drevesa z dupli in gnezdilnicami imajo pomembno lego v prostoru in pomagajo vklopiti objekte kmetije v krajino. Podelitev naziva Carjevič leta 2019 Francu Lupšina je priznanje, ki ga podeljujejo za skrbno delo, trud in tudi vzpodbudo za nadaljnje vzdrževanje visokodebelnih sadnih dreves na kmetiji.

20_praznik_kozjanskega_jabolka32

Obiskovalci so se po odprtju lahko sprehodili med 155 stojnicami, na katerih se je predstavilo več kot 176 razstavljavcev. Poudarek sejemske ponudbe je bil na izdelkih, ki so pridelani in izdelani na sonaraven način. Predstavili so se številni ponudniki s hrano in pridelki, tradicionalni obrtniki, umetniki, lokalna društva, projekti, šole, vrtci, javni zavodi in zavarovana območja.

Poleg delavnic in razstav je potekalo tudi tekmovanje v peki štrudla, na katerem se je pomerilo deset ekip. Komisija v sestavi Dušana Andreja Kocmana, Jasmine Resnik iz pekarne Resnik, ministra za okolje in prostor Simona Zajca ter ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška je imela zahtevno nalogo. Na koncu so odločili, da so najboljši štrudel pripravili člani ekipe KTI ELEKTRONIKA v sestavi Gregor Ivačič in Martin Kos Strašek, drugo mesto je zasedlo Slovensko društvo za celiakijo z Ivico Milat in Majdo Jurše, tretje mesto pa ekipa Veseli štrudl v sestavi Katje Jelen in Anje Furman.

Potekalo je tudi tekmovanje za najdaljši jabolčni olup. Zmagal je večkratni zmagovalec in rekorder Martin Magdalen, ki je letos olupil kar 4,37 metrov dolg jabolčni olup. Drugo mesto je zasedel Matija Recko s 3,63 metra, tretje mesto pa si je s 3,28 metra prilupila Olga Simončič. Na prireditvi so se predstavili tudi številni lokalni glasbeniki. Med drugim so nastopili učenci glasbene šole Mjuz in skupina Šani Šeni (njihov nastop si oglejte v videu spodaj). Za zaključek pestrega sobotnega dogajanja so poskrbeli člani ansambla Donačka.

Vabljeni, da se udeležite tudi nedeljskega dogajanja, ko bo od 10. do 17. ure potekal Sejem regionalnih produktov s tržnico in bogatim kulturnim dogajanjem. Od 10.30 do 13. ure bo potekalo družabno kolesarjenje, ob 11. uri pa se lahko preizkusite v teku na grad Podsreda.

v/t/f: DH