Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kozjanskem parku prižgali kopo (foto)


Dogajanje ob prazniku Kozjanskega jabolka je že v polnem teku. Danes so tako na Čerčkovi domačiji na Gradišču prižgali kopo.

Danes, v petek, 27. septembra ob 10. uri, so v okviru dogodkov praznika Kozjanskega jabolka na Čerčkovi domačiji na Gradišču prižgali kopo.

Slavnostno so jo prižgali županja občine Kozje Milenca Kranjc, Marija Imperl, generalna sekretarka Društva oglarjev Slovenije, Jože Prah, predsednik Društva oglarjev Slovenije in direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst. Prižig kope sta s harmoniko popestrila učenca OŠ Kozje. Glavni oglar je Franc Kostanjšek, ki bo naslednje tri dni skrbel, da bo kopa pravilno gorela.

Kopo prižigajo že 13 let

Prvo kopo so v Kozjanskem parku prižgali leta 2006, v okviru praznika Kozjanskega jabolka na Čerčkovi domačiji nad Podsredo v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, območno enoto Rogaška Slatina.

Naslednjo kopo so prižgali leta 2009, lokacijo kope pa so preselili v Podsredo ob Bistrico, ob obnovljeno Javerškovo apnenico. Prižig kope je potekal v sklopu vseslovenske akcije prižiga kop.

Oglarstvo je bila nekoč zelo razvita obrt, ki je dajala pomemben dodatni zaslužek vsem lastnikom gozdov. Pri tem so izkoriščali manjvreden les, ki ni bil primeren za prevoze na daljavo ter sečne odpadke. Pri izgorevanju razvije oglje dvakrat večji učinek kot les. Če les skuhamo v oglje, se teža zmanjša na petino, prostornina pa se skrči za polovico. V taki obliki je bilo lažje trgovati z njim na večje razdalje. Po letu 1950 so gozdna gospodarstva večinoma povsod opustila kuhanje oglja.

L. Č., Foto: Kozjanski park