Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tenisači kot vinogradniki na Triglavu


Društvo Tenis klub Kozje v letu 2019 praznuje 20 let od uradne ustanovitve društva in v počastitev okrogle obletnice načrtujejo nekaj odmevnih aktivnosti. Prvo izmed njih so izvedli v prvem tednu septembra, ko so se podali na najvišjo slovensko goro in na njej prešali grozdje.

Ideja o pohodu na Triglav in prešanju grozdja na njem je med člani društva zorela nekaj let, na lanskem občnem zboru pa so sklenili, da jo bomo izpeljali ob okrogli obletnici društva. Prvotno predvideni termin je bil konec avgusta, vendar vreme takrat ni bilo najbolj ugodno, zato so projekt prestavili v začetek septembra. V sredo 4. septembra zjutraj se nas je sedem članov društva s kombijem odpeljalo proti Gorenjski. V Ljubljani se nam je pridružil še član Planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek Zvonko Ivačič, ki jim je s svojimi izkušnjami svetoval in pomagal pri izpeljavi zadane naloge.

triglav_2019_kolaz_2

Po kavici v Mojstrani so se podali na vzpon iz doline Krme. Zvonko jih je usmerjal in po slabih petih urah in nekaj žuljih na nogah so se povzpeli do Triglavskega doma na Kredarici. Ker so si zadali, da bodo na Triglavu prešali grozdje, so s sabo v nahrbtnikih seveda nesli še majhno prešo, grozdje in tudi harmoniko. Vreme je bilo res lepo, brez enega oblačka in ne prevroče. Na Kredarici so se odločali, ali že isti dan nadaljevati na Triglav in izpeljati predviden prešanje, ali to raje narediti naslednje jutro. Na koncu so se odločili, da bodo to izvedli v četrtek zjutraj. Ker pa se je Zvonko odločil, da bo v sredo popoldan vseeno šel do vrha Triglava, so se mu pridružili še Primož Pečnik, Bojan Dobravc in Matija Pečnik. Za slednja dva je bil to prvi vzpon na Triglav, zato seveda pri Aljaževem stolpu ni šlo brez krsta – z vrvjo po zadnji plati. Po povratku na Kredarico je Bojan raztegnil meh svoje frajtonarice in dobra volja v Triglavskem domu je bila zagotovljena.

triglav_presanje_2019Po ne ravno kvalitetnem, a vendarle okrepčilnem spancu na skupnih ležiščih, so se v četrtek zjutraj po zajtrku odpravili na vrh Triglava. Tokrat so se tja podali v kompletni zasedbi, tako da smo se že omenjeni četverici pridružili še Toni Hostnik, Jože Zajc, Ivica Krošelj in Roman Gradišek. Vreme je bilo tudi v četrtek izredno lepo in vzpon je minil brez posebnosti. Ob prihodu na vrh do Aljaževega stolpa so si nadeli priložnostne majice, krstili še Jožeta in Ivico, nato pa je Bojan iz nahrbtnika potegnil harmoniko in pesem je zadonela še na najvišji točki Slovenije. Pritegnili so še ostale planince in vzdušje je bilo res prešerno. Sledilo je še prešanje grozdja. Kot predsedniku društva  je piscu prispevka pripadla čast, da je na vrhu Triglava odrezal grozdje, ga dal v prešo in nato stisnil. Iz preše je pritekel sladek mošt, ki so ga natočili v kozarce in na vrhu Triglava nazdravili z njim. Nekaj pa so ga odnesli s sabo še v dolino in pričakujejo, da bodo donegovali okoli 200 litrov Kozjanske Aljaževe kapljice.

triglav_utrujeni-a-zadovoljni-na-koncu-potiŠalo na stran, po prešanju so pospravili vse za sabo in se vrnili nazaj na Kredarico.

Tudi sestop je minil brez posebnosti in po krajšem postanku pri koči so nadaljevali v dolino.

Pot nazaj se je kar vlekla, zato o bili nekateri res veseli, ko so zagledali kombi.

Na poti nazaj so se ustavili še na poznem kosilu oziroma zgodnji večerji in se v večernih urah vrnili v Kozje, veseli, da so uspešno izpeljali, kar so si zadali.

 

R.G.; foto: člani odprave