Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PGD Lesično-Pilštanj-Zagorje praznovalo 90 let z ansamblom Pogum (foto in video)


Zadnji dan avgusta so člani Prostovoljnega gasilskega društva Lesično-Pilštanj-Zagorje obeležili častitljivih 90 let delovanja in novo pridobljeno gasilsko vozilo. Slavnostni dogodek se je začel s povorko in zaključil s ta pravo gasilsko veselico, ki je trajala do poznih jutranjih ur.

Uradna javna proslava

Ob 18. uri se je zaslišala glasba godbenikov iz Šmarja pri Jelšah, ki je spremljala povorko gasilcev PGD Lesično-Pilštanj-Zagorje in gasilcev iz sosednjih krajev ter gasilskih vozil. Ustavili so se pri gasilskem domu Lesično, kjer je tudi sedež društva. Slovenska himna je napovedala začetek uradnega dela, ki vključeval nagovore, zahvale in podelitve priznanj.

dscn0260
Slovenska himna pod šotorom pri gasilskem domu Lesično.
dscn0265
Najnovejša pridobitev gasilskega društva Lesično-Pilštanj-Zagorje.

Davnega leta 1929 je bila ustanovljena gasilska četa Lesično-Pilštanj, 8 let kasneje se jim je pridušila še četa iz Zagorja. Predsednik društva, Robert Volavšek, je poudaril, da je gasilsko delo humana dejavnost in da je varnost tako žrtev kot tudi gasilk in gasilcev izrednega pomena. “Naše največje zadovoljstvo je, ko se gasilci varno vrnejo z intervencije v gasilski dom, zato je nujno potrebno, da jim nudimo vse, kar potrebujejo pri spopadanju z nevšečnostmi, ki jih zagode bodisi narava bodisi človek.” Povedal je še, da jim je v zadnjih desetih letih uspelo narediti veliko na področju zaščite in izobraževanja.

Ni odveč poudarjati pomen gasilskega dela, njihove tehnično dovršene opreme in sodelovanja z ostalimi gasilskimi društvi. Velika zahvala je šla vsem donatorjem, ki so pripomogli k nakupu novega gasilskega vozila. Med govorci sta bila tudi županja Občine Kozje in predstavnik Gasilske zveze Slovenije.

Žur do jutranjih ur
Ansambel Pogum.
Ansambel Pogum.
Gasilska lestev PGD Steklarna Rogaška Slatina.
Gasilska lestev PGD Steklarna Rogaška Slatina.

Najprej golaž za vse gasilke in gasilce, nato pa je kmalu po 20. uri na oder prišel ansambel Pogum. Glasbeniki so dolgo in odlično skrbeli za vse prisotne – mešanica glasbenih zvrsti in polno plesišče! Igrali so slovenske domače, nekaj rocka in slovenske nostalgije, hrvaške melodije, seveda pa ni šlo brez golice in ene, posvečene tistim, ki “pogasijo vse, kar je v ognju“.

Bila je to posebna veselica, kjer ni bilo le plesanja in znane plesne kače, ki se je vila med mizami. Hkrati je na dogodku potekal srečelov, s katerim so se za društvo zbirala sredstva. Glavni dobitek je bil polet po Kozjanskem.

Tu in tam je, kot se za tak dogodek popolnoma spodobi, zatulila kakšna gasilska sirena. Nekje sredi popoldanske proslave pa se je, da je bilo le še bolj veselo, mimo zapeljala še tuleča poročna povorka avtomobilov. Ko je bilo uradnega glasbenega nastopa konec, so veselico nadaljevale harmonike.

Pravo tako je bil dolgo na voljo ogled novega gasilskega vozila, v katerega ste lahko sedli in si ogledali notranjost. Skoraj obvezen pa je bil dvig z gasilsko lestvijo, ki jo je imelo PGD Steklarna Rogaška Slatina in vas je ponesla kar 32 metrov visoko. Naj kot zanimivost omenimo še, da je najstarejše gasilsko vozilo, ki je sodelovalo v povorki, last Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah. Ima namreč 54 let.

Vabljeni k ogledu bogate fotogalerije in daljšega video prispevka, saj smo dokumentirali povorko, uradno proslavo, notranjost novega vozila in celo preizkusili dvig na 32 metrov …

Na pomoč!

besedilo, video in fotografije: T. Ž., R. Č.

Video:

Fotogalerija: