5. Pravi čili festival v Sloveniji – Šmarje pri Jelšah 2019 (foto, video)

1. 9. 2019 10:14

5. Pravi čili festival v Sloveniji je gostil 27 razstavljavcev pikantne ponudbe. Dobili smo tudi novega prvaka v državnem prvenstvu za Zlati habanero.

Pester program letošnjega čili festivala, pod vodstvom Matica Vizjaka, v Šmarju pri Jelšah se je začel ob deveti uri zjutraj, ko so pričeli s pripravo “Hudičevega kotla”. Dado in Čedo sta skuhala Apatinski ribji paprikaš, Nenad in Tanja pa chilli con carne. Poskrbljeno je bilo tudi za podmladek, v Otroški delavnici Wilburja Scovilla so se spoznavali s čiliji in likovno ustvarjali. Sledilo je še tekmovanje za Zlati habanero in nato glasbeni program do polnoči.

chili_fest_2019_00
Čili festival in čili kralj; Foto: DejC

5. državno prvenstvo za Zlati habanero

Največ pozornosti je seveda pritegnilo tekmovanje, v katerem so se pomerili najbolj strastni jedci čilijev. Z nestrpnostjo smo čakali, kdaj bodo tekmovalci zagrizli v pekoče papričice in kako nas bo ob njihovi bolečini nasmejal Aleš Novak. Začeli so z najblažjim jalapeñom, sledili so cheyenne, aji norteno, chiltepin, rocoto in habanero. Kdor je zdržal do slednjega, je že potočil kakšno solzo. A kar je sledilo, je, kot nam je zaupal Adam Šerc – Guru, vodja in ustanovitelj društva Čudoviti svet čilija, brutalno.

chili_fest_2019_001
Papiga obožuje čili; Foto: DejC

Sledili so namreč “prigrizki”, začenši z bhut jolokia, z več kot 1.000.000 scovillovih pekočih enot (SHU). Carolina reaper je pustila le še tri tekmovalce, black panther pa je izločil še enega.

Tako sta pred ciljno črto skupaj prišla dva tekmovalca. Šla sta preko hibrida, ki ga je vzgojil Bojan Šepic, z 2.8 milijona SHU. A zadnje rastlinice, z imenom sepia serpent, ki naj bi imela norih 3 milijona SHU, Chilli Boy ni zmogel. Jo je pa Andrej Zver iz naselja Gomilica pri Turnišču v Prekmurju in tako postal nov prvak. Izvedeli smo tudi, da samičke papig niso občutljive na pekoče.

Video iz prvenstva in izjavo zmagovalca si oglejte spodaj.

Sledila je še zabava z glasbenima skupinama pozno v noč, a opaziti je bilo, da je celodnevno dogajanje občinstvo precej utrudilo.

5. državno prvenstvo za Zlati habanero:

Izjava zmagovalca:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X