Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Žegnanje konj v Gorici pri Slivnici 2019 (foto)


Minulo soboto se je v Gorici pri Slivnici, v organizaciji Konjerejskega društva Kozjanski furmani Šentjur, že 21. leto zapored odvilo žegnanje konj.

Letošnje žegnanje je bilo posvečeno dolgoletnemu članu in večletnemu predsedniku KD Kozjanski furmani Šentjur, Francu Ogrizku.

21. žegnanje konj je potekalo v čudovitem sončnem popoldnevu. Uvodoma je vsem društvom in predstavnikom občine izrekel prijetno dobrodošlico predsednik Matej Škoberne, ob koncu pa je navzoče pozval, da se z minuto molka spomnijo članov, ki so njihove vrste zapustili v zadnjem letu: Karla Salobirja, Ludvika Doberška in Franca Ogrizka.

Žegnanje v spomin dolgoletnemu predsedniku

Franc Ogrizek je bil član in večletni predsednik Konjerejskega društva Kozjanski furmani Šentjur, zato je bilo letošnje žegnjanje posvečeno njemuKot so zapisali v društvu je Franc Ogrizek poleg ljubezni do konj v sebi združeval vrednote, ki jih ljudje najbolj cenimo: prijateljstvo, spoštovanje, ljubezen, mir, poštenost, odgovornost.

21-zegnanje-konj-gorica-pri-slivnici-2019-18Dodali so, “vse, kar je delal je delal z odgovornostjo, pokončnostjo in spoštovanjem. Imel je vizijo in pogum. Za seboj je pustil dragocene sadove svojega strokovnega dela. Kljub svojim 77 letom je mladostno dodajal modrost zrele osebnosti z velikim delovnim in ustvarjalnim nemirom. Svoje strokovno delo je nesebično delil med konjarje. Rejcem je vcepljal zavest, kako je pomembna lastna vzreja kvalitetnih plemenskih konj. Njegova ideja in želja je bila tudi voziti s šestvprego. Kar nekaj let je trajalo, da je naš član Franci Salobir vzredil dovolj redovniških kobil, ki jih je tudi danes vpregel v šestvprego v ponosni spomin na našega pokojnega Franca Ogrizka.”

Njemu v spomin so se tako šentjurski furmani s šestvprego udeležili vožnje 100 kočij v Šentjerneju, kjer so osvojili prvo nagrado skupaj z vnukom Franca Ogrizka, ki gre po stopinjah svojega deda.

Blagoslov popestrili mini poniji ter starosta konjerejskega društva
21-zegnanje-konj-gorica-pri-slivnici-2019-56
Župnik Marko Šraml ob blagoslovu konja 81-letnega Slavka Buserja

Konje je tudi letos blagoslovil župnik Marko Šraml, ki je spregovoril o vrednotah življenja ter ob blagoslovu dal vsakemu konju kruh, pomočen v sol.

Dogodek je dodatno popestrili mini poniji, ki jih vzrejajo na domačiji Bezgovšek iz Dobja. Nad njimi so bili navdušeni tako mali, kot malo večji obiskovalci.

Letošnji blagoslov pa je imel še enega prav posebnega gosta. Na dogodek je namreč iz Vrbnega v Gorico pri Slivnici sam prijezdil član KD Kozjanski furmani Šentjur, 81-letni Slavko Buser, kar je za sicer še vedno zelo čilega gospoda častitljiv podvig.

Vabljeni k ogledu fotourtinkov 21. žegnanja konj v Gorici pri slivnici:

tekst: R. Č.  foto: R. Č.,  Zdenka Kosaber