Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Srednjeveški dan v Lembergu 2019: vrnili so se v čase vitezov, dvornih dam, trških obrtnikov …(foto, video)


V Lembergu pri Šmarju je v soboto, 28.9.2019, drugič zapored potekal Srednjeveški dan. Dogodek je v sodelovanju s turističnim kulturnim društvom Lemberg, organiziral Javni zavod za zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah. Pestro dogajanje je potekalo od 10. do 19. ure . Obiskovalci so tako lahko poizkusili hrano iz srednjeveške kuhinje, kupili različne spominke iz srednjeveške tržnice, ki jo je sestavljalo 28 razstavljavcev.

Program je vključeval prikaz obrtnikov in rokodelcev, srednjeveški tabor, Lutkovno igrico »Sodba v imenu cesarja«. Manjkali pa niso niti vitezi, mečevalci in lokostrelci, ki so dodatno popestrili dogajanje. Otroci so se lahko udeležili Glasbene delavnice in delavnice izdelave netopirjev. Obiskovalci so se lahko tudi preizkusili v različnih namiznih igrah. Srednjeveške plesne skupine pa so prikazale različne plese. Razglašen je bil tudi sejemski red.

Dogodek je bil organiziran z namenom ohranjanja vrednot starega Lemberga in kulturne dediščine, ki so jo prebivalcem zapustili predniki. Lemberg je bil stoletja najpomembnejši kraj v Obsotelju, skozi katerega je vodila tranzitna trgovska cesta. Prav to je spodbudilo razvoj domačih obrti in sejmov. Le ti so se ohranili vse do polovice 20. stoletja. Kraj ima ohranjeno originalno trško jedro. In prav to so glavni razlogi za kulturno in turistično promocijo kraja. S tem dogodkom so širši javnosti želeli predstaviti bogato zgodovino kraja.

Nekaj utrinkov si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji in videu.

Anja Zakošek