Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski verniki tudi za poletni Marijin praznik ponovno v farni cerkvi (+ razpored maš za veliki šmaren)


Na praznik Marijinega vnebovzetja,  15. avgusta, bo farna cerkev v Šmarju pri Jelšah ponovno odprla svoja vrata. Farani bodo tako dobili priložnost, da zopet doživijo slovesnost praznika pod okriljem domače cerkve, posvečene Mariji Vnebovzeti.

Po novem bodo nedeljske maše in ostala stalna bogoslužja potekala v cerkvi Marije vnebovzete, kjer zadnji dve leti potekajo zahtevna obnovitvena dela. Začetek bogoslužij pa predstavlja tudi otvoritev cerkve.

farna-cerkev-6Cerkev je nujno potrebovala obnovo, saj so vlažni temelji (cerkev stoji na nekdanjem jezeru), pa tudi vremenske ujme, ki so vedno pogostejše, povzročile precej škode na opremi tal in zidovih. Na začetku so bili stroški ocenjeni na približno štiristo tisoč evrov. Trenutno so za prenovo porabili že šesto tisoč evrov. Od tega so večino zbrali iz donacij oziroma darov vernikov, ki so pa niso pomagali samo s finančnimi prispevki, temveč tudi z udeležbo v obsežnih delovnih akcijah.

Praznična romanja na Sladki Gori, Tinskem in v Šmarju

Veliki šmaren bodo šmarske župnije Sladka Gora, Zibika (Tinsko) in Šmarje pri Jelšah tradicionalno obeležile z velikimi romarskimi shodi.

Že v ponedeljek ob 20. uri bo romarska sveta maša in po njej romarski vrtec na Sladki Gori. Vodil ga bo prodekan in župnik na Ponikvi mag. Alojz Kačičnik. V torek ob 10h bo romarski shod z blagoslovom zelišč in sveč vodil škof dr. Stanislav Lipovšek.

V sredo ob 19. uri bo romarski shod na Tinsko.

Na veliki šmaren15. 8., praznik župnije Šmarje, bodo v farni cerkvi Marije Vnebovzete maše ob 7., 9., in slovesna sveta maša ob 10.15. Med svetimi mašami bomo obnovili posvetitev slovenskega naroda Božji Materi Mariji. Za pogostitev po maši dekan naproša za dobrote kruha in peciva. Prinesite jih kar s seboj.

Praznovanje godu sv. Roka pa se bo začelo s tradicionalno zunanjo pridigo v četrtek, 15. 8. ob 17. uri in sveto mašo, ki jo bo daroval gospod Zvone Podvinski, duhovnik za Slovence na Švedskem.

Na sam praznik v petek, bodo svete maše ob 7., 8., 9., 10. in ob 18. uri pri sv. Roku. Sv. maša pri 4. kapeli bo ob 8. uri. Osrednja romarska sveta maša bo ob 10. uri, ki jo bo vodil upokojeni ljubljanski nadškof dr. Anton Stres.

Več podrobnosti o prometnem režimu in druge informacije dobite na redno ažurirani spletni strani šmarske župnije zupnija.smarje.com

prenova-cerkve-1Osemdeset tisoč evrov je za več stoletij star kulturni in verski spomenik v središču kraja prispevala šmarska občina. Župnik Tadej Linasi predvideva, da bo končni strošek obnove osemsto tisoč evrov. Od začetka prenove so sanirali tla in zidove, ter ostalo preostalo notranjost cerkve. Temu sledi namestitev oltarjev, klopi, orgel in ostale notranje opreme. Notranji prostori bodo urejeni do božičnih praznikov. Celotna obnova bo zaključena v sredini prihodnjega leta.

Marijin praznik bo faranom prinesel nov razlog za veselje, saj se bodo lahko udeleževali bogoslužij v krajevnem verskem središču. Proces dolgotrajne prenove tako vstopa v zaključno fazo.

 

 

 

Stranska oltarja so prenovili v originalnem baročnem stilu (foto: FB obnova cerkve)
Stranska oltarja so prenovili v originalnem baročnem stilu (foto: FB obnova cerkve)
Stranska oltarja so prenovili v originalnem baročnem stilu (foto: FB obnova cerkve)
Stranska oltarja so prenovili v originalnem baročnem stilu (foto: FB obnova cerkve)

Anja Zakošek