Podčetrtek, skupaj z Bistrico ob Sotli in Kozjem, postal Evropska destinacija odličnosti 2019

1. 8. 2019 20:48

Destinacija Podčetrtek, ki povezuje tri občine KiO (Podčetrtek, Bistrico ob Sotli in Kozje), je bila razglašen za Evropsko destinacijo odličnosti 2019! Nova prestižna nagrada Podčetrtka, ki je v zadnjih letih postal sinonim zelenega zdraviliškega turizma, je samo še dodatna potrditev, da se ta naš turistični biser vztrajno prebija v sam vrh svetovnih zdraviliških destinacij.

Slavnostna podelitev priznanja EDEN 2019 bo 6. septembra v Podčetrtku.

podcetrtek_eden2019Evropska komisija je za letošnjo krovno tematiko izbora Evropskih destinacij odličnosti (EDEN) določila temo ˝Turizem dobrega počutja˝. V finalni izbor sta se uvrstili dve destinaciji, Dolenjska in Podčetrtek. Strokovna komisija pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja je za zmagovalko in s tem nosilko naziva EDEN 2019 izbrala Podčetrtek.

Destinacija Podčetrtek je primer dobre prakse uspešnega in učinkovitega povezovanja treh občin v slovenskem turizmu in hkrati primer dobre prakse na področju povezovanja deležnikov znotraj destinacije Podčetrtek.

Destinacija Podčetrtek posebno pozornost namenja trajnostnemu razvoju, kar dokazuje tudi zlati znak Slovenia Green, ki ga je destinacija pridobila v okviru Zelene sheme slovenskega turizma in vrsta drugih turističnih nagrad, ki jih je Podčetrtek prejel v zadnjih letih.

Obe finalistki, Podčetrtek in Dolenjska, bosta deležni intenzivne promocije s strani STO. V evropski družini več kot 140 destinacij odličnosti je z letošnjim letom tako že osem slovenskih: Podčetrtek, Koper, Brda, Laško, Idrija, Kolpa, Solčavsko in dolina Soče.

Destinacija Podčetrtek je šolski primer povezovanja občin na področju turizma

Ob tej priložnosti so župani občin Podčetrtka, Peter Misja, Bistrice ob Sotli, Franjo Debelak in Kozjega, Milenca Krajnc, izpostavili: »Destinacija Podčetrtek je šolski primer povezovanja občin na področju turizma. Skozi visoko razvito turistično ponudbo Občine Podčetrtek in skrito, vendar kvalitetno turistično ponudbo občin Bistrica ob Sotli in Kozje smo postali destinacija, ki raznolikim turistom omogoča aktivno in zdravo življenje ter doseganje osebnega zadovoljstva in notranjega miru. Turistična ponudba temelji na naravi in kulturi, vključuje lokalno ustvarjene dobrine in storitve. Je visoke kakovosti, profesionalna, tradicionalna in ima pridih domačnosti, s čimer omogoča kakovostno sobivanje domačega prebivalstva in turistov. Naziv Evropska destinacija odličnosti 2019 nas navdaja z veseljem in novo energijo za delo ter potrjuje, da smo na pravi poti razvoja.«

Mag. Maja Pak, direktorica STO je ob tem izpostavila: »Destinacija Podčetrtek je z oblikovanjem turistične ponudbe, ki temelji na avtentični, kakovostni in lokalni ponudbi treh občin, ki jih na inovativni način povezuje v doživetja dobrega počutja, prepričala strokovno komisijo in postala osma nosilka naziva EDEN. Evropska komisija s projektom EDEN nagrajuje destinacije, ki se usmerjajo v razvoj trajnostnega turizma, zato na STO že vsa leta sodelujemo pri projektu. Destinacije EDEN namreč še posebej odlikujejo prizadevanja za trajnostni razvoj, z izpostavitvijo manjših, a prav tako privlačnih krajev prispevajo k razpršitvi tokov, prav tako pa komunicirajo avtentična in edinstvena 5-zvezdična doživetja naše dežele.«

Prof. dr. Janez Bogataj je v odločitvi strokovne komisije zapisal: »Podčetrtek je značilen primer tako imenovane turistične industrije na mikro ravni, ki je močno povezana s Termami Olimia. Prijavitelji so strokovni komisiji predstavili tudi Občino Kozje, ki je povezana z biosfernim območjem in prireditvijo Praznik kozjanskega jabolka. Podčetrtek sicer ponuja nekaj že ˝klasičnih˝ vsebin in lokacij, kot so na primer domačija Amon, jelenja farma, čokoladnica, lekarna in samostan v Olimju, z izpostavitvijo zajtrka na domačiji Amon, ki je lahko šolski primer za zajtrke v dveh hotelih v Podčetrtku. Seveda pa dobro počutje ne pomeni le kulinarične ponudbe, ampak vse vsebine turističnega prizadevanja, ki jih je strokovna komisija vrednotila z vidika letošnje razpisane teme.«

O nagradi in projektu EDEN
EDEN je največja evropska platforma za promocijo trajnostnega in odgovornega turizma. Slovenska turistična organizacija (STO) pri projektu sodeluje predvsem v skladu z usmeritvijo podpiranja destinacij in produktov, ki so se usmerili v trajnostni razvoj.

Tematika EDEN 2019: turizem dobrega počutja

Turizem dobrega počutja je Evropska komisija za namene letošnjega razpisa opredelila kot vrsto turizma, ki obsega turistične dejavnosti, katerih glavni namen je prispevek k fizičnemu, duševnemu in kognitivnemu zdravju obiskovalcev. V turizem dobrega počutja se tako uvrščajo programi zdravja in dobrega počutja (različne vrste razvajanja, joga in meditacija, športne aktivnosti in fitnes, lepotni tretmaji, duhovne vaje, prehranski in razstrupljevalni programi, talasoterapija itd.), ki jih izvajajo različne ustanove (zdravilišča, termalni centri, hoteli in apartmajska naselja, festivali, organizatorji križarjenj).

O projektu EDEN

Evropske destinacije odličnosti (EDEN) je projekt Evropske komisije, ki od leta 2007 združuje kraje in območja, ki razvijajo okoljsko, kulturno in družbeno vzdržen turizem. Projekt spodbuja razvoj trajnostnega turizma v Evropi. Vsaki dve leti nagrajuje in promovira manjše in manj poznane destinacije, ki pa jih kljub njihovi majhnosti odlikuje bogata, lokalna in avtentična ponudba. V nekaj več kot desetih letih od prve izvedbe se je projekt razvil v evropsko mrežo krajev, ki turiste vabijo z edinstvenimi in pristnimi doživetji izven utečenih turističnih poti, hkrati pa si prizadevajo za okolju in lokalni skupnosti prijazen razvoj turizma. Namen mreže Evropskih destinacij odličnosti je povečati prepoznavnost nastajajočih evropskih destinacij, olajšati izmenjavo dobrih praks po vsej Evropi in spodbujati sodelovanje med izbranimi mesti in pokrajinami, ki se nahajajo v 27 državah članicah EU in v državah kandidatkah

Od leta 2008 je del projekta tudi Slovenija, ki ima do danes osem zmagovalnih destinacij in petnajst finalistk. Projekt EDEN omogoča mednarodno promocijo, prepoznavnost, izobraževanje, povezovanje in izmenjavo dobrih praks. Projekt temelji na državnih izborih, ki potekajo vsako drugo leto; njihov rezultat je izbira destinacije odličnosti in nekaj finalistk. 

vir: STO

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X