Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mladi varuhi narave – naravoslovni tabor v Kozjanskem parku


Za vse otroke v starosti od 8 do 14 let, ki jih zanimajo zavarovane rože, metulji, radi poslušajo glasove ptic, odkrivajo novo in neznano, pohajkujejo po gozdu, iščejo zanimive kamne, torej ljubitelje narave, so v Podsredi v Kozjanskem parku organizirali počitniške naravoslovne delavnice.

Vodja službe za ohranjanje narave in naravovarstveni nadzor pri Javnem zavodu Kozjanski park, Barbara Ploštajner, nam je poslala informacije o taboru v Kozjanskem parku. V letošnjih počitnicah so v tem tednu izvajali 3. naravoslovni tabor (prva dva sta bila v začetku julija). V vseh treh taborih je bilo udeleženih 66 otrok iz cele Slovenije, ki so s sodelovanjem v aktivnostih na taboru pridobili naziv mladi varuh narave.

Mladi varuhi narave; Foto: kozjanski-park.si

Kaj so mladi varuhi narave počeli na 3. taboru

Sodelovali so pri obročkanju ptic v Jovsih in opazovali številne vrste ptic, spoznavali metulje, kobilice in rastline na travniku na Vetrniku. Vsak udeleženec je izdelal svojo gnezdilnico za smrdokavro ali velikega skovika in si zašil lastno torbico. Risali so skupinsko risbo – reko, si naredili herbarij zdravilnih rastlin in spoznavali vodne organizme v reki Bistrici in ribniku na Trebčah.

Poiskali so pot do zaklada v sadovnjaku na Čerčkovi domačiji. Opazovali so rogača – zavarovanega hrošča in črtastega medvedka – zavarovanega metulja. Iskali so fosile na pokopališču školjk, se kopali v reki Bistrici in spoznali življenjski prostor bobra. V mraku so šli izzivat šakale in jih slišali, iskali kristale v opuščenem rudniku železa ter spoznavali invazivne vrste rastlin ob reki Bistrici. Opazovali so nočne metulje, šli po gozdni poti na grad Podsreda in se vmes igrali didaktične gozdne igre. Obiskali so tudi letni kino na gradu Podsreda, kjer so pogledali film Beli pramen, dokumentarec o bobrih.

Res pestro dogajanje za vse mlade ljubitelje narave.

Foto kozjanski-park.si, R.Č.:

DejC, R. Č.