Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mirko Krašovec pravnomočno oproščen v zadevi Betnava


Mirko Krašovec je bil v zadevi Betnava v letih 2013 in 2015 obsojen, a je vrhovno tožilsvo obe razsodbi takrat razveljavilo.

Celjsko sodišče je lani v ponovljenem postopku Krašovca oprostilo vseh obtožb, sedaj pa je bila zavrnjena tudi pritožba tožilstva na oprostilno sodbo. Mirko Krašovec je tako pravnomočno oproščen.

Po poročanju nacionalnega portala MMC, je bil dr. Mirko Krašovec na Višjem sodišču v Celju pravnomočno oproščen krivde v zadevi Betnava.

Tožilstvo je Krašovcu očitalo, da je v takratni vlogi ekonoma mariborske nadškofije nagovoril nekdanjo direktorico družbe Betnava Dragico Marinič in nekdanjega šefa za investicije v Betnavi Antona Ekarta, da sta gospodarskemu ministrstvu posredovala navidezne gradbene situacije, s čimer so pridobili 1,772 milijona evrov evropskih sredstev za obnovo mariborskega škofijskega dvorca Betnava.

Krašovec je trdil, da so bile nekatere trditve v obtožnici izvzete iz konteksta, medtem ko naj bi Mariničeva in Ekart, ki sta bila v zadevi Betnava pravnomočno spoznana za kriva, pričala “samoobrambno”. Pred njima so namreč vsi ostali vpleteni v projekt Betnava krivdo priznali. Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je za primer Betnava in Rimske Terme dobila enotno kazen šest let zapora, Mariničeva leto in 11 mesecev zapora, Ekart pogojno desetmesečno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let, nekdanji gradbeni nadzornik Karel Bogatin pa 10 mesecev zaporne kazni.

Krašovec je bil sicer v prvem sojenju decembra 2013 spoznan za krivega in obsojen na dve leti zapora. Višje sodišče je nato zaradi kršitev sodbo razveljavilo. V ponovljenem sojenju decembra 2015 je bil ponovno obsojen, a je vrhovno sodišče razsodbo tudi drugič razveljavilo in jo vrnilo okrožnemu sodišču v ponovno odločanje.

Oktobra lani ga je celjsko okrožno sodišče nato oprostilo vseh obtožb. Presodilo je namreč, da Krašovcu ni mogoče dokazati, da je odločilno napeljal Mariničevo, da je na gospodarsko ministrstvo poslala zahtevek z navideznimi gradbenimi situacijami, in Ekarta, da je podpisal nadzorne položaje z gradbišča, še pišejo na MMC.

Na to odločitev se je specializirano državno tožilstvo pritožilo, Višje sodišče v Celju pa je zdaj po besedah Krašovčevega odvetnika Velimirja Cugmasa pritožbo zavrnilo.

Dr. Mirko Krašovec prihaja iz znane družine bratov duhovnikov iz Sodne vasi pri Podčetrtku. Po duhovniškem posvečenju leta 1972 je trinajst let vodil župniji Olimje in Podčetrtek. Od leta 1985 opravlja delo ekonoma mariborske (nad)škofije, ki je bila  pod njegovim vodstvom bila zelo podjetna in je najbolj premožna slovenska škofija. V podjetju Gospodarstvo rast, ki ga je župnija ustanovila leta 1997 je prevzel mesto predsednika uprave.  Na njihovi spletni strani lahko preberemo, da je namen družbe Gospodarstvo Rast v tem, da “zagotavlja stabilne finančne vire za izvajanje razvejanega temeljnega poslanstva Katoliške cerkve: oznanjevanja, bogoslužja in dobrodelnosti.” Med odmevnejšimi posli podjetja Gospodarstvo rast je lastniška naložba v telekomunikacijsko podjetje T-2 in večinski lastniški delež v finančni družbi Zvon ena holding. Slednja je v hudih finančnih težavah, saj med drugim Dravskim Elektrarnam Maribor še vedno ni sposobna vrniti 9 milijonov evrov dolga od 21 milijonskega posojila iz leta 2007.