Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lovrenčevo v Podčetrtku 2019: Tridnevno dogajanje v poletni vročini vabilo obiskovalce (foto, video)


V soboto se je s tradicionalnim Lovrenčevim sejmom v Podčetrtku zaključilo slavljenje Lovrenčevega, ki je letos obiskovalce vabil kar tri dni. Po besedah  organizatorja dogodkov, GIZ Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje, se jih je na dogodkih mudilo okoli 4.000. 

Tridnevno »lovrenčevo dogajanje«, so sklenili s sejmom ob godovnem dnevu farnega patrona, ki je v Podčetrtek pritegnil okoli 60 sejmarjev. Stojnice sejma so se zopet vile še daleč od središča kraja po glavni lokalni ulici. Na njih so se predstavljali raznovrstni ponudniki s ponudbo izdelkov domačih kmetij, rokodelskih in suhorobarskih izdelkov, izdelkov široke potrošne in drugih, ki so stalnica lokalnih sejmov. Predstavljala so se društva, turistična združenja, zavodi, izvajali so različne animacije za otroke.

dsc_8523 dsc_8553

»Ne trudimo se za število ponudnikov, pač pa, da je ponudba čim bolj pestra,« je dejal direktor GIZ Turizem Boštjan Misja, ki ocenjuje, da so v treh dneh na prireditvah gostili okoli 4.000 obiskovalcev, tako domačinov, kot obiskovalcev od drugod. Sejem so uradno odprli ob eni uri čez poldne, a na njem je bilo živo že od jutranjih ur. Ljudje so se sprehajali, si v pozdrav podajali roke, se pogovarjali, v rokah tehtali sejemske izdelke, si za probo nadeli kakšen poletni klobuk … Tudi sladoled in hladna osvežilna pijača so bili v žgočem dnevu, ko se je temperatura povzpela preko 30 stopinj Celzija, še kako zaželena osvežitev. Za dobro voljo na sejmu so poskrbeli domača skupina Šani šeni, ljudski pevci TD Štatenberg, Fantje z Žusma ter od uradnega odprtja sejma naprej Slovenski zvoki, ki so obiskovalce zabavali še v večernih urah.

S pohodom in kolesarjenjem na stolp na Rudnici, ki so ga pod taktirko domače planinske sekcije pričeli že ob osmi uri zjutraj, so na svoj račun prišli tudi ljubitelji gibanja, zvezdoljubi pa so se lahko sredi belega dneva v zvezdnato nebo zazrli v planetariju.

Osvežitev z bučnimi juhami

Stalnica sejma je tudi državno prvenstvo v kuhanju bučne juhe, ki se je odvilo že devetič zapovrstjo. Buče so ta čas na vrhuncu svoje rasti in prav lepo je bilo pogledati po kuharskih kotičkih, ki so ob bučnih juhah v pokušino ponujali tudi bučne namaze, narezane buče takšnih in drugačnih oblik in vrst, peciva z dodatki bučnega olja, bučnic ali svežih ribanih buč …

Na tekmovanju je sodelovalo deset ekip: Društvo kmetic Senožeče, Društvo kmetic Mavrica (Šentjur), Društvo žena občine Rogatec, Društvo Gaja Rogaška Slatina, Društvo kmetic Ajda, Društvo žena Braslovče, Društvo žena Izlake–Mlinše-Kolovrat, Društvo žena Sveti Florijan, Društvo kmetic Sežanske regije in Društvo žena Donačka Gora.

img_20190810_182223
Deset ekip, trideset kuharic, štirje člani ocenjevalne komisije in izjemni trenutki druženja in veselja. foto: Jernej Šulc, Časopis Oko

Ocenjevalna komisija, ki so jo tokrat sestavljali predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, župan in županja Peter Misja in Milenca Krajnc ter župnik Jožef Rogač, je za najboljši ocenila kar dve juhi – zmagovalke so postale ekipa Društva žena Donačka Gora in Društva žena Izlake-Mlinše-Kolovrat.

dsc_8585 dsc_8587

Še naprej pestro poletje na »destinaciji Podčetrtek«

Organizatorji so prireditev umestili v sklop dogodkov pod skupnim nazivom »Poletje v Podčetrtku«, ki je za Lovrenčevo ponudilo še četrtkovo Kuhno pod gradom ter v petek koncert tamburaške skupine iz Rogatca.

dsc_8611
Pod šotorom je zadišačo po bučah.

Letošnja novost »Poletja v Podčetrtku« je, da ta ponuja sklop večjih dogodkov v podčetrteški, kozjanski in bistriški občini. Skozi dvomesečno dogajanje se bo zvrstilo kar enajst takih dogodkov. To soboto bo osrednje dogajanje Kmečka parada in gasilska veselica v Pristavi pri Mestinju, v soboto, 24. avgusta, Šempeterske vaške igre v Bistrici ob Sotli, v nedeljo, 25. avgusta Grajski živ žav na gradu Podsreda, zadnjo avgustovsko soboto bo potekalo praznovanje 90-letnice PGD Lesično–Pilštanj–Zagorje, zadnji dogodek pa bo 13. septembra z izvedbo Kuhne na gradu Podsreda.

Vabljeni k ogledu spodnjih video insertov in galerije fotografij z Lovrenčevega sejma.

Boštjana Misjo, direktorja GIZ Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje smo povprašali kako so zadovoljni z Lovrenčevim in kaj še prinaša poletje na destinaciji Podčetrtek:

Članice Društva kmetic Sežanske regije, društva Mavrica iz Šenjutrja in društva kmetic Ajda iz Šmarja pri Jelšah so nam zaupale kako pripravijo bučno juho:

Nekaj utrinkov zabavno-družabnega programa s Ansamblom Slovenski zvoki:

In še fotogalerija:

Emilija Šterlek