Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Začenja se gradnja 233.000 tisoč optičnih priključkov v 165 občinah. Preverite če oz. kdaj ga boste dobili na vašem naslovu


V sklopu evrospkega projekta RUNE se bo v naslednjih treh letih v 165 slovenskih občinah zgradilo 233.000 optičnih priključkov. Del projekta so tudi nekatere občine KiO.

V Sloveniji se je začel izvajati evropski projekt RUNE (angl. Rural Network Project, RUNE), katerega del je 165 slovenskih občin. Projekt s svojimi izvajalci vodi evropski investicijski sklad Connecting Europe Broadband Fund (CEBF). Cilj projekta je zagotavljati ultra hitro širokopasovno optično infrastrukturo vsem uporabnikom na podeželskih območjih.

V sklopu projekta se bo v naslednjih treh letih v 165 slovenskih občinah zgradilo 233.000 optičnih priključkov.

Z omrežjem, ki bo omogočalo hitrosti večje od 1 Gb/s, bodo zajeli 70 % ozemlja Slovenije, 80 % občin v Sloveniji ter okoli 700 tisoč prebivalcev Slovenije. Posameznega uporabnika naj bi izgradnja interne (hišne) inštalacije in priklop na infrastrukturno omrežje stalo 150 evrov. Na omrežje se bodo lahko priklopili naročniki vseh nacionalnih operaterjev.

Prvi uporabniki naj bi se na omrežje lahko priključili že letos (dela so se že začela v občinah Šentilj in Litija). Celotna investicija optičnega omrežja v Sloveniji je vredna 200 mio evrov.

S spodnjim iskalnikom lahko preverite, ali je izgradnja načrtovana tudi na vašem naslovu ter kdaj lahko “optiko” pričakujete:

Več o projektu najdete tukaj (klik)