Anin ples 2019 v Rog. Slatini: “Slovenski Opernbal” je ponovno veličastno povezal preteklost s sedanjostjo (foto in video)

16. 7. 2019 14:30

Minulo soboto se je prekrasnem ambientu Kristalne dvorane Grand hotela Rogaška ponovno odvijal Anin ples, ki je s svojo skoraj 200-letno tradicijo ena najbolj unikatnih kulturnih prireditev s poslanstvom obujanja in ohranjanja tradicije daleč naokrog.

Ko se na dan dogodka pripelješ v Rogaško Slatino, že v šelestenju krošenj dreves v parku čutiš, da se pripravlja nekaj veličastnega. Da se bodo dame ta večer še posebej nalepotičile in gospodje skupaj z njimi prav ponosno zavrteli ob božanskih zvokih glasbe. Da se bodo gostje plesa povsem prepustili vrhunskim glasbenim, plesnim, kulinaričnim in enološkim čarovnijam in se v novo jutro prebudili bogatejši za še eno čudovito izkušnjo povezovanja modrosti preteklosti in veličastnosti sedanjosti. Anin ples je doživetje, ki tiho najde svoj kotiček v srcu vsakega gosta in tam ostane za vedno (Sanja Križan, 2018)

Prireditev se je začela s sprejemom gostov in ob najavi vsakega gosta, s slovesnim vstopom v Kristalno dvorano ob spremljajoči glasbi Kvarteta Akord. Natanko ob 20. uri so fanfare napovedale začetek programa v dvorani. Za vrhunsko kulinarično in enološko doživetje so poskrbeli: kuharski mojster, gospod Borut Jakič, nosilec najvišjih kuharskih priznanj doma in v tujini in predsednik Društva za razvoj pivske kulture- Sommelier Slovenije, gospod Ivan Peršolja. Da je ekipa strežnega osebja nastopila kot ubrani orkester je tudi letos poskrbel gospod Kristjan Klančnik, profesor na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju.

sopranistka-zala-hodnik-in-pianistka-aleksandra-naumovski-potiskZa nepozabni kulturni program med posameznimi hodi Anine večerje med 20. in 22. uro, so poskrbeli: violinistka Marija Terezija Kolman, solista SNG Opera in balet Ljubljana, sopranistka Zala Hodnik in tenorist Dejan Maksimilijan Vrbančič, pianistka Aleksandra Naumovski Potisk, harfistka Raiven in violinistka Maša Golob ter baletna solista SNG Maribor- Jelena Lečić in Filip Jurič.
Polnočna zdravica iz Verdijeve Traviate s Cesarjevega balkona v Kristalni dvorani je bila letos namenjena nazdravljanju ljubezni in lepoti in sedanjemu trentuku.

Polnočni glasbeni program pred Grand Hotelom Rogaško, ki se je tokrat prepletal z veličastnim ognjemetom so izvedle harfistka Raiven, pianistka Nataša Lazić in violinistka Maša Golob. Njihova glasbena točka pod tradicionalnim naslovom »Poklon Aninemu jutru« je goste z nepozabno Bohemian Rhapsody popeljala iz preteklosti v sedanjost, v novo dobo električne mobilnosti z genskim zapisom znamke AUDI.

raiven-zaljubljena-v-harfo-in-glasbo-anin-ples-2019-267Glasbo za ples, ki se je začela z otvoritvenim plesom ob 22. uri je organizator tudi letos zaupal Gala Dance Orchestru, ki je z Blažem Vrbič in priljubljeno pevko Nušo Derenda goste zabaval do zgodnjih jutranjih ur. Za glasbo med plesnimi premori je poskrbel pianist Georg Krajnc.

Nepozabni večer je z dušo in telesom tudi letos elegantno povezala Mojca Kranjc.

V okviru celoletnih dobrodelnih aktivnosti Rotary Cuba Ljubljana- Emona, je bil letošnji dobrodelni prispevek s plesa namenjen za letovanje 24 otrok iz socialno ogroženih družin na poletnem taboru v vasi Soča v dolini Trente.

Prireditev je od začetka do konca suvereno vodila mlada, a že izkušena ekipa pod vodstvom Maje Marije Križan, ki sta ji ob strani stala Urša Jager in Jakob Cvetko z 9 članskim osebjem protokola.

Misel organizatorja prireditve: »Anin ples vsako leto svoje obiskovalce vsaj za trenutek popelje v nepozabno glasbeno in plesno preteklost naših prednikov. Zgodovinskemu bistvu plesa, ki temelji na lepoti in ljubezni, organizatorji vedno znova nežno vdihujejo sodobne elemente prestižnosti in elegance, obenem pa s spoštovanjem različnosti in tradicije bogatijo sedanjost s preteklostjo…«

Še nekaj zanimivosti iz zgodovine Aninega plesa

sprejem-gostov-pred-kristalno-dvorano-anin-ples-2019-143Tradicija prirejanja Aninih plesov že od leta 1835 Sv. Ana, ki goduje 26. julija, je med ljudmi ena najbolj priljubljenih svetnic katoliškega sveta. Od nekdaj je zaščitnica deklet, žena in vdov.

V začetku 19. stoletja je postala sv. Ana zaščitnica Rogaške Slatine. Takratni lastniki zdravilišča so leta 1804 zgradili novo kapelico, ki so jo posvetili sv. Ani. Kult Marijine matere, zaščitnice žena in deklet, je povsem ustrezal naravi kraja. Brez dvoma tudi zaradi tega, ker je že takrat evropsko znano zdravilišče slovelo kot dolina zdravja in lepote naravnega okolja ter tudi po privlačnosti njegovih obiskovalk, ki so zdravilišču samo še potrjevale pečat posebnosti. Prav njim v čast so najverjetneje že od začetka 19. stoletja dalje začeli prirejati Anin ples, kar potrjuje tudi novela Der Annaball (Anin ples) takratnega gimnazijskega profesorja iz Celja Johanna Gabriela Seidla, ki je bila objavljena l. 1835 v knjižici z naslovom “Gedenke mein” (Moji spomini) in ki podrobno opisuje ljubezensko zgodbo pevke Anne Muller in barona Edvarda von Althofa in čar takratnih Aninih plesov.

V času Avstro-Ogrske monarhije je Anin ples potem postal ena najbolj prestižnih tovrstnih prireditev v tem delu Evrope. Svoj prestižni in dobrodelni značaj je ohranil tudi v letih med prvo in drugo svetovno vojno. Plesno tradicijo je žal prekinila vojna vihra 1941. leta.

Z rojstvom Slovenije kot samostojne države pa je bila tradicija prirejanja Aninih plesov v Rogaški Slatini leta 1992 znova obujena.

Anin_ples_2019 from Anin Ples on Vimeo.

F.K., foto: FOTO-BLISK, video: Mediaspeed

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X