Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po novo znanje tudi v knjižnico (foto, video)


znanje-n

Splošne knjižnice vse bolj aktivno sodelujejo tudi v vseživljenjskem izobraževanju. Šmarska knjižnica pa je znana po tem, da že vrsto let privablja obiskovalce ne le s knjigami in kulturnimi prireditvami, pač pa tudi z možnostjo pridobivanja novega znanja na predavanjih, tečajih in krožkih univerze za tretje življenjsko obdobje ter v študijskih krožkih. Knjižnica se vsako leto prijavi na javni razpis MIZŠ in z uspešno prijavo pridobi sofinancirane nekatere programe, kar pomeni, da so tudi za udeležence oziroma obiskovalce brezplačni (študijski krožki, Parada učenja, predavanja …).

joga-za-hrbtrnivoV juniju so na počitnice odšli »študentje« univerze za tretje življenjsko obdobje, ki bo v novembru obeležila desetletnico delovanja. Vse od začetka raste število vpisanih in število različnih krožkov in tečajev, v katere se vključujejo člani. Stalnica so torkova srečanja, ki pritegnejo največ obiskovalcev in kjer gostijo različne predavatelje in teme, v tej sezoni pa je delovalo tudi več kot okrog dvajset različnih krožkov in tečajev, od jezikovnih, računalniških, kuharskih, joge za hrbtenico, filmskega abonmaja, zeliščarskega, domoznanskega in gledališkega krožka do kuharskih delavnic in ročnih del.

V šmarski knjižnici se trudijo, da vsako leto ponudijo nekaj novega, v tej sezoni je bila to Zrela univerza Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Program ZUF-a je razgiban, saj s predavanji pokriva različna področja (nanotehnologija, medicina, sociologija, botanika, zoologija, zgodovina…, kar pomeni, da so v Šmarju gostili strokovnjake različnih področij in fakultet. Študijsko leto se je začelo oktobra s predavanji enkrat mesečno, zaključilo pa se je s predavanjem in podelitvijo priznanj na Filozofski fakulteti v Mariboru.

kuscarTudi študijski krožki, kjer se uči majhna skupina ljudi in so tematsko zelo raznoliki, so bili zelo dejavni v tej sezoni. Kar nekaj jih deluje že vrsto let – bralne urice v šmarskem domu upokojencev, bralni in pohodniški študijski krožek, Zveneče jelše… Prvič je se je izvedel študijski krožek za mlade starše na starševskem dopustu in njihove dojenčke, kjer so se pogovarjali o razvoju in vzgoji otroka, pripovedovanju pravljic, pomenu igre, glasbe, likoven umetnosti … Študijske krožke izvajajo tudi v enotah, tako so v Podčetrtku kvačkali, v Bistrici ob Sotli razmišljali o srečni družini, v Kozjem pa kuhali. V Kozjem je že sedem let dejavna tudi univerza za tretje življenjsko obdobje, v Bistrici ob Sotli pa načrtujejo, da bo zaživela to jesen.

V maju se Knjižnica Šmarje pri Jelšah aktivno vključi v Teden vseživljenjskega učenja kot eden od največjih območnih koordinatorjev prireditev. To je priložnost za sodelovanje in povezovanje z različnimi organizacijami, zavodi, šolami, vrtci, društvi, podjetji in posamezniki, da skupaj opozorijo na pomembnost in prisotnost vseživljenjskega učenja in možnosti ter priložnosti za pridobivanje novega znanja. Osrednja prireditev TVU je Parada učenja, ki jo je letos zaznamovalo deževno vreme in dogajanje prestavilo v kulturni dom, kar pa ni zmotilo razstavljavcev in obiskovalcev.

Nekaj utrinkov dogajanja na Paradi učenja si lahko pogledate v spodnjem posnetku:

 

J.T.Š. in M.Č.