Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Petrovo v Bistrici ob Sotli: slavnostna seja in Petrov sejem (foto in video)


V petek, 28. junija, je s slavnostno sejo in podelitvijo priznanj nagrajencem Občina Bistrica ob Sotli proslavila občinskih praznik. Živahno je bilo tudi v nedeljo na Petrovem sejmu ob slavljenju farnega praznika. 

V Bistrici ob Sotli se ponosno zazirajo v obdobje med obema praznikoma. Župan Franjo Debelak je na slavnostni seji dejal, da so leto v državi zaznamovale kar troje volitev, v občini Bistrica ob Sotli pa vrsta pomembnih investicij.

Dejal je, da jih sam ne deli na majhne in velike, ker imajo prav vse svoje mesto in namen. Izpostavil je izdelavo umetniškega mozaika v poslovilni vežici, saniranih dsc_7937je bilo nekaj plazov in cest, izdelana je bila centralna čistilna naprava z nekaj kanalizacijskega omrežja in center za zbiranje odpadkov, postavljena je bila polnilna naprava za električne avtomobile, pričeli so obnavljati športni objekt, opremili so hostel Gabronko in pričeli z zbiranjem dokumentacije za hidralične izboljšave vodovoda. V nadaljevanju je opisal dragocen prispevek, ki ga utripu v občini dajejo lokalna društva.

 

Podelili priznanji, plaketo in denarno nagrado

Drugi del seje je bil v znamenju podelitve občinskih priznanj in nagrad.

Franc Gregl si je občinsko priznanje prislužil z dolgoletnim delom v upokojenskem in turističnem društvu. V upokojenskem društvu je aktiven član upravnega odbora in poverjenik za obveščanje članov v Srebrniku. Posebno skrb posveča bolnim in ostarelim članom, ki jih pogosto obiskuje. Po potrebi je že več let nadomeščal, od leta 2018 pa prevzel dolžnost praporščaka. Tudi v turističnem društvu je aktiven in zanesljiv dežurni redar na vseh krajevnih prireditvah in akcijah, kot so: čistilne akcije, romanja, sejmi, srečanja Šempeterov, pa tudi v ekipi za vzdrževanje cvetlične grede in postavitvi butare pred cvetno nedeljo.

Radu Romihu je bilo podeljeno priznanje za dosežke na likovnem področju. Z upokojitvijo in stalno naselitvijo v Polje pri Bistrici se je lahko svoji ljubezni do čopiča, barv in slikarskega platna posvetil z vsem srcem in dušo. Za slikanje kljub težki bolezni izrabi vsak prost trenutek. Zato se je v njegovem opusu nabrala cela galerija motivov bistriške krajine v vseh letnih časih: cvetoči travniki, šumeči gozdovi, otožne vrbe ob žuboreči Bistrici in panoramski pogledi na njegov dom. Njegova dela krasijo marsikateri dom in so bila prikazana na številnih razstavah. Je aktiven član Društva likovnikov Brežice ter likovne sekcije pri Kulturnem društvu Bistrica ob Sotli.

Denarno nagrado si je prislužilo Društvo prijateljev mladine, prevzel jo je predsednik Danilo Reher. Društvo že dolga leta uspešno deluje v dobro otrok, mladostnikov, staršev in družin v občini. Vsako leto pripravijo mnoge aktivnosti in prireditve. Med najbolj odmevnimi so različne animacije za otroke ob Jožefovem in Petrovem sejmu, pustovanje, miklavževanje, obisk dedka Mraza za predšolske otroke, vsakoletna organizacija dobrodelnih koncertov za šolski sklad in še bi lahko naštevali.

Najvišje podeljeno priznanje, plaketo občine, si je prislužila Andreja Reher, ki je gonilna sila Društva prijateljev mladine. Je oseba, ki zna povezati in motivirati vse člane in ostala društva, da stopijo skupaj za skupen cilj. Najbolj zaslužna je tudi za vsakoletno uspešno dobrodelno prireditev za šolski sklad. V petih letih se je na takšen način v šolskem skladu zbralo skoraj 15.000 evrov.

dsc_7957

dsc_7970»Ustvarjanje v našem kraju je nekaj posebnega. Ne morem mimo tega, da ne bi izpostavila, da je tako kot pri delu posameznika tudi pri delu skupine zelo pomembna podpora okolice, podpora posameznikov, ki so pripravljeni pomagati.

In tukaj smo mi nekaj posebnega. Odlikujejo nas povezanost, solidarnost, pripadnost in ravno zato je pri nas toliko dogajanja, toliko talentiranih posameznikov, ki imajo priložnost, da se predstavijo, in ravno zato toliko kvalitetnih dogodkov, na katere smo res lahko ponosni. Pravim, da so ljudje duša kraja, v katerem živimo. V veliko čast in ponos mi je, da lahko soustvarjam življenje v našem Šempetru. S tem bogatimo življenja drugih, predvsem pa svoja življenja,« je v zahvali v imenu nagrajencev izpostavila Andreja Reher.

Da tudi v sosednjih in prijateljskih občinah občudujejo uspehe v Bistrici ob Sotli, so ob čestitkah izpostavili gostje. Milenca Krajnc jih je nagovorila v imenu  županov občin na šmarskem in posavskih občin, nagovorili so jih prijatelji iz hrvaških občin – Andrija Juzbašić iz  pobratenih Bošnjacev, Robert Šplajt iz Kumrovca in Ada Damjanac iz istrske občine Fažana.

Dogodek je povezovala Jona Kunej, z nastopi pa so ga oplemenitili talentirani glasbeniki Osnovne šole Bistrica ob Sotli in bistriški učenci oddelkov glasbene šole Rogaška Slatina. Po uvodu šolskega mladinskega zbora so nastopili Ema Dobrina z igranjem flavte in njen brat Urban na harmoniki, Petra Žuraj, za konec pa je zaigral še kvartet kitaristov – Vesna Černelč Marucelj, Klara Gabron, Jan Narat in Liza Rainer.

dsc_7935dsc_7972

Petrov sejem zopet živahen, vinogradniki odprli Šempeterski hram

V nedeljo je obiskovalce razveseljeval še tradicionalni Petrov sejem, pod organizacijo katerega so se tokrat podpisali Društvo vinogradnikov in kletarjev Šempeter.

dsc_8096dsc_8136

dsc_8159

 Ob dvajsetih sejmarjih so poudarek namenili spremljajočemu programu z vinogradniškim pečatom. Osrednja prireditev sejma je bila odprtje Šempeterske kleti, novih društvenih prostorov v poslopju nekdanje Čepinove štale, ki jih je Občina Bistrica ob Sotli pred leti obnovila v sklopu evropskega projekta Posavska špajza.

»Naš farni zavetnik sv. Peter nosi ključe nebesnega raja. Nadvse ponosni smo, da nam ravno ob njegovem godovnem dnevu Občina Bistrica ob Sotli poklanja ključe našega vinskega raja, ki smo ga poimenovali Šempeterski hram. Prostori so velika pridobitev za naše društvo, saj bodo izboljšali pogoje za naše delo, omogočili skupne predstavitve vinogradnikov ter nas navdahnil še s kakšno idejo pri nadgraditvi našega programa,« je ob podpisu pogodbe in simbolni predaji ključa dejal predsednik nadvse aktivnega društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter Blaž Černelč. Vinogradnike so nagovorili tudi prijatelji iz soseščine.

Ob slavnostnem programu z nastopi kulturnikov so obiskovalci lahko degustirali vrhunska vina šempeterskih vinogradnikov, za hrano so poskrbeli domačini s kuhinjo na prostem z dobrotami »izpod peke«, obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi razstavo vinogradniške kmetijske mehanizacije, obiskali zdravstveno stojnico, se družili ob raznih animacijah za otroke … Pestro dogajanje je Šempetrane in ostale obiskovalce družilo vse do tretje ure popoldne.

Vabljeni k ogledu video insertov:

Nagovor župana Franja Debelaka na slavnostni seji:

Kulturni program ob odprtju Šempeterskega hrama:

In še fotogalerija:

/