Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Najzanimivejšega dela pohodniške poti proti Stolpu ljubezni na Žusmu vendarle ne bodo porušili


Planinsko društvo Žusem je bilo pred dnevi obveščeno, da bo Strma pot, ki vodi na Stolp ljubezni na Žusmu, s 1. julijem zaprta zaradi sečnje dreves, ki se opravlja za namene širitve kamnoloma Žusem.

Zaprtje je povzročilo nemalo razburjenja. Vsi indici so namreč kazali na to, da bo Strma pot za vedno izgubila najzanimivejši skalni del trase.

Ko pa je že vse kazalo na to, da so prizadevanja PD Žusem za ohranitev skalnega dela Strme poti zaman, so se vpleteni le dan po načrtovanem začetku sečnje ponovno sestali in našli rešitev, ki je naposled zadovoljila vse vpletene strani.

Pred dnevi je ljubitelje kozjanskih hribov in pohodništva razburilo sporočilo Planinskega društva Žusem s katerim so svoje člane, pohodnike in ostalo javnost obvestili o zaprtju pohodne poti Strma pot, ki vodi na Stolp ljubezni na Žusmu, ki je med pohodniki vse bolj priljubljena izletniška točka.

Kot razlog za zaprtje poti so v planinskem društvu navedli širitev kamnoloma Žusem kjer rudarska dela opravlja podjete Trik kamenine iz Rogaške Slatine, nosilec rudarskih pravic in koncesionar pa je KS Loka pri Žusmu.

Območje kamnoloma se namreč razteza tudi na območje Strme poti, koncesionar pa je želel za pridobivanje materiala koristiti celotno območje kamnoloma, katerega zemljišče je sicer v lasti Zavoda za gozdove Republike Slovenije.

Strma pot na Žusem je bila sicer s pomočjo prostovoljcev in donacij zgrajena leta 2007, ko je bilo ustanovljeno tudi Planinsko društvo Žusem, obenem pa so se takrat rodile tudi prve ideje o postavitvi  Stolpa ljubezni na Žusmu.

Strma pot je bila od samega začetka zanimiva za pohodnike, saj ponuja pestro paleto pohodno-hribolazniških doživetij (jeklenica, klini, lestev,…), ki predvsem v hirbovju Kozjanskega niso najbolj pogosti. Vedno bolj priljubljena Strma pot je bila leta 2015 nadgrajena s Stolpom ljubezni na Žusmu s čimer je bilo pohodnikom zagotovljeno edinstveno pohodniško doživetje.

Leta 2018 ugotovljeno, da trasa pohodne poti poteka po območju kamnoloma

stolp-ljubezni_zusemKmalu po postavitvi stolpa pa se je okoli trase pohodne poti začelo zapletati. Leta 2018 je bilo namreč ugotovljeno, da se območje rudarskih pravic kamnoloma Žusem razteza čez planinsko pot zato se je s širitvijo kamnoloma pojavila grožnja, da bo potrebno traso Strme poti v celoti spremeniti, s čimer pa bi bil izgubljen tudi najzanimivejši del poti, ki je vodil skozi skalnato območje.

Ker pa si je PD Žusem želelo ohraniti predvsem ta del poti, medtem, ko so bili drugi večinski del trase pripravljeni odmakniti od območja kamnoloma, so z vsemi vpletenimi vseskozi želeli najti kompromis s katerim bi ohranili skalni del trase, ki sicer površinsko predstavlja manjši del Strme poti. V ponedeljek, 1. julija pa je postalo jasno, da do kompromisa naposled ni prišlo, saj se je začela sečnja.

strma-pot-skala-hribi-net
Skalni del Strme poti (foto: hribi.net)

Na KS Loka pri Žusmu, ki je nosilec rudarske pravice območja kamnoloma, so nam v torek, torej dan po začetku sečnje, pojasnili, da se je širitev kamnoloma sicer pričela že v aprilu 2018, ko je KS Loka pri Žusmu od Ministrstva za infrastrukturo prejela novo koncesijsko pogodbo za izkoriščanje mineralne surovine Žusem 2.

Ker torej planinska pot proti Stolpu ljubezni na Žusmu, ki tudi (še) ni vpisana v kataster planinskih poti, vodi po zemljišču Zavoda za gozdove Republike Slovenije, je bila ta na odseku Grofov štant – Stolp ljubezni od 1. julija uradno zaprta zaradi poseka dreves ter zagotovitve varnostnih ukrepov, so pojasnili na KS Loka pri Žusmu.

Glede odstranitve tega dela poti pa so dodali, da dokončnih stališč glede tega še niso izoblikovali ter, da se z željo oblikovanja le teh nameravajo ponovno sestati s PD Žusem.

Preobrat in ohranitev zgornjega dela Strme poti v zadnjem trenutku

Do ponovnega sestanka med PD Žusem in KS Loka pri Žusmu je prišlo že dan po zaprtju poti zaradi sečnje, na njem pa sta obe strani zbližali stališča in se dogovorili, da zgornji del poti z jeklenicami ostane.

Tudi na PD Žusem so nam potrdili, da je prišlo do dogovora po katerem se najzanimivejši del Strme poti ohranja. PD Žusem pa naj bi si sedaj začelo prizadevati tudi, da bi se Strma pot vpisala v uradni kataster pohodnih poti.

Nekaj idej za izlete in pohode, med katerimi je tudi pot na Stolp ljubezni, najdete tudi v naši seriji člankov:

Izleti in pohodne poti v Celjski regiji: Rogatec in Rogaška Slatina

Izleti in poti v Celjski regiji – Šentjur in Šmarje pri Jelšah

Najlepši izleti in pohodne poti Kozjanskega in Obsotelja: Kozje, Bistrica ob Sotli in Podčetrtek

Najlepši izleti in pohodne poti v Celju z okolico

Najlepše pohodne poti v Celju z okolico: Savinjska dolina

Najlepše pohodne poti v Celju in okolici: Štore in Šentjur očarata z bogato paleto pešpoti

Najlepše pohodne poti v Celju in okolici: Laško in Dobrna skrivata prave bisere narave

rokov-tek-2019-klik

rokovo-poletje-2019-klik

B.S.