Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Načrti šmarske Občine, da center kraja rešijo poplav


Razkriti in poplavljeni objekti, poplavljene ulice in ceste, podrta drevesa, nanosi mulja in peska; Šmarje pri Jelšah je že drugič to leto zajelo hudo neurje, ki je za seboj pustilo pravo naravno upostošenje. 120 gasilcev vseh sedmih šmarskih gasilskih društev je na 60 različnih lokacijah posredovalo vse do polnoči.

Poplave, kakršne se naj bi v centru Šmarja pri Jelšah pojavljale s povratno dobo 20 let ali več se zadnje desetletje pojavljajo na tri ali celo na dve leti. Ob napiti zemlji so redno na udaru Slomškova ulica od vrtca do cerkve oziroma glavne ceste ter Aškerčev trg s Kulturnim domom, ki ga ogroža potok s svete Barbare. Ta pri šmarskem hramu kulture pot proti Šmarskemu potoku nadaljuje v kanalu pod površino. Ta je eden izmed šibkih točk ureditve odvodnjavanja v središču kraja.

Celostna rešitev poplavljanja središča Šmarja pri Jelšah bi bila velika zadrževalnika vode, ki sta v obstoječih idejnih projektih predvidena v Dvoru (pri dveh ribnikih) in v Zadržah ob obstoječi strugi potoka. A ker je pred leti predvideni strošek znašal okrog 3 milijone evrov samo za en zadževalnik, za celostno rešitev pa bi morala biti zgrajena oba, je bila ideja potisnjena na stran, saj predvidena vsota presega polovico letnega občinskega proračuna.

poplave-smarje-2019

Nov podzemni kanal, protipoplavni zidovi, višji most …

zalita-cesta-smarjeKot danes pišejo na spletni strani Občine Šmarje pri Jelšah, kratkoročno iščejo finančno vzdržnejše in tudi hitreje izvedljive rešitve vidijo v drugi smeri. Jeseni bodo začeli z prestavitvijo potoka, ki teče od sv. Barbare proti centru Šmarja pri Jelšah, saj je projektna dokumentacija že izdelana.  A to bo le delno rešilo problem, saj je glavni problem del, ki teče pod površjem, torej pod ploščadjo pred kulturnim domom, tisto pred cerkvijo in se v bližini slaščičarstva Ferati izliva v Šmarski potok. Za ta del je projektna dokumentacija za gradnjo novega kanala v pripravi. S projektom, ki naj bi bil zaključen do konca leta bi, kot pravijo na Občini, poleg drugih nevšečnosti odpravili tudi v zadnjem času pogosto zalivanje središča naselja (predvsem kulturnega doma, ploščadi, površin okrog cerkve in sosednjih objektov ter glavne regionalne ceste).

Za rešitev problema poplavljanja Slomškove ulice pa je od vrtca do Mavrinovega mostu (pri Feratiju) izdelan idejni projekt gradnje protipoplavnih zidov vzdolž struge potoka. A kot pravijo na občini, je pred izvedbo projekt potrebno uskladiti s pristojno vodarsko službo, ki bo k predlagani rešitvi morala dati svoje soglasje. Za učinkovito zaščito osrednjega dela naselja pred visokimi vodami bo treba razmisliti še o povišanju obstoječe zidane struge potoka in gradnji novega  mostu pri Mavrinu, še dodajajo.

Za celovito in trajno rešitev zagotavljanja poplavne varnosti naselja pa bo treba visoke vode zadržati na pritokih, ki iz obširnega zaledja pritečejo v šmarsko dolino. Za začetek teh aktivnosti se župan dogovarja s pristojnimi službami za sestanek na Direkciji za vode

.

R. Č., vir foto: Občina Šmarje pri Jelšah, PGD Šmarje pri Jelšah