Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Likof na taberhi obiskovalce tudi letos popeljal v življenje izpred nekaj desetletij (foto)


Minulo soboto se je v avtentičnem okolju Muzeja na prostem Rogatec že 21. leto zapored odvila etnografska prireditev, ki je tudi letos združila in povezala niz dogodkov in vsebin.

Prikaze mlačve in delovnih opravil že tradicionalno izvajajo v sodelovanju s člani društev upokojencev s celotnega območja Obsotelja in Kozjanskega (Zveza DU Kozjansko) in domačini izpod Donačke gore.

V izvedbo prireditve je vključenih blizu 80 posameznikov.

Številni obiskovalci so si ob izjemno lepem in sončnem dnevu lahko ogledali mlačev žita na tri različne načine: mlačev s cepci, na ročni mlatilnici in na gepelj s pomočjo kravje vprege. Prikazi mlatenja žita že po tradiciji ostajajo jedro prireditve in so tudi po vseh letih še vedno privlačni za obiskovalce.

Obiskovalci so se lahko pomudili tudi na Marjetinem sejmu na katerem je gostoval Slovenski rokodelski festival 2019 pod okriljem Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. Na sejmu so tako sodelovali rokodelci iz vse Slovenije (RC Škofja Loka, Veržej, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica,…).

Likof na taberhi je tradicionalno ponudil tudi izbor Naj sirove zavihanke Obsotelja in Kozjanskega. Izbora, ki je organiziran s ciljem poenotenja in promocije te kulinarične posebnosti v sodelovanju z društvi žena in KGZ Ptuj ter Šolskim centrom Šentjur, se je udeležilo 19 gospodinj. Ocenjevalna komisija, v katero organizatorji vsako leto povabijo predstavnika enega izmed lokalnih gostišč – letos je bilo to Gostišče Krpan iz Šmarja pri Jelšah – je naslov najboljše sirove zavihanke letos prisodilo Justini Koražija.

mladi-mlatici-izpod-donacke-gore_likof2019_foto_nives-brezovnikPrireditev je ponudila tudi vrsto prikazov rokodelskih veščin, kot so trenje lanu , predenje na kolovratu in ročno tkanje, pletarstvo iz šibja in ličja, rožice iz krep papirja, vezenje, itd. ter delovnih opravil, kot so pranje perila pri muzejskem vodnjaku z Ljudskimi pevkami iz Rogatca imenovanimi Pojoče perice, priprava in peka sirove zavihanke, košnja, itd..

V sklopu doživljajskih delavnic Muzeja na prostem Rogatec imenovanih Okusimo dediščino so na svoj račun prišli tudi najmlajši. Lotili so se peke kruhkov žulik, izdelave ljudskega glasbila nunalce ter lutke iz papirja, spoznavali pa so tudi zelišča. Delavnice je vodila Nives Brezovnik.

Za zabavo so v okviru kulturnega programa ob zaključku dela (likofu) na muzejskem odru pri Viničarski hiši skrbeli Šentjurski muzikanti, prireditev pa je kot vsako leto popestrila tudi odlična gostinska ponudba.

foto: Nives Brezovnik