Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dobrinska noč 2019: motorno žago najdlje zalučal domačin, naj pršjači spekli gospodinji iz Dobrine in Šentjurja (foto)


dobrinska-noc-2019138

Društvo IZVIRI Dobrina je letos organiziralo že 23. Dobrinsko noč, katere vrhunec je letos predstavljalo tradicionalno tekmovanje v peki pršjač, silaki pa so se letos namesto v vleki vrvi pomerili v metanju motorne žage.

Gospodinji, ki sta letos spekli najboljši pršjač prihajata iz Dobrine in Šentjurja. Tako kot naslov za “Naj pršjačo” je doma ostal tudi naslov v metanju motorne žage.

dobrinska-noc-2019025Dobrinska noč je dogodek, ki vsako leto privabi številne obiskovalce iz širše okolice, saj s svojim celodnevnim programom ponuja zares pestro dogajanje. Kot običajno se je tudi letos prireditev pričela že v zgodnjih jutranjih urah z ocenjevanjem pršjač.

Za naziv “Naj pršjača” in “Naj pršjača z dodatki” se je pomerilo 17 gospodinj, ki so prinesle 23 pršjač. Od teh je bilo 7 navadnih pršjač ter 16 pršjač z dodatki.

Naj pršjači iz Dobrine in Šentjurja
Pršjača je razvlečen nizek kruh/kolač, ki je značilen za naše kraje. Nekateri jo imenujejo tudi “slovenska pica”

Pršjače so letos prinesle gospodinje iz Dobrine, Spodnjega Tinskega, Virštanja, Bukovja v Babni gori, Gorice pri Slivnici, Šentjurja ter Šentilja pri Velenju.

Zmagovalka v kategoriji »Naj pršjača« je postala Mojca Drobne iz Dobrine, »Naj pršjačo z dodatki« pa je letos spekla Jožica Vengust iz Šentjurja.

Pršjače so ocenjevale strokovnjakinja s področja živilstva Simeona Rakun, slaščičarka Simeona Strahovnik in Andreja Lipnik Križan.

Zmaga v metanju motorne žage pripadla domačinu

dobrinska-noc-2019097Medtem, ko se je ženski tekmovalni del odvijal ob peki pršjač, so se moški tradicionalno pomerili v disciplini ki zahteva moč in spretnost. Lansko vleko vrvi je letos zamenjalo metanje 9,5 kg težke motorne žage.

Tekmovanja se je udeležilo 16 fantov, najdlje pa je motorno žago vrgel domačin iz Dobrine Slavko Kovačič (7,27 m). Drugo mesto je pripadlo Klemnu Krajnčanu (7,06 m), tretje pa Denisu Stojanoviču (6,83 m). Oba prihajata iz Loke pri Žusmu.

Kulturni program in kuhanje Šentiljske enolončnice

V kulturnem programu 23. Dobrinske noči so nastopili Vaški kuharji, Šentrog in ansambel Pik.

dobrinska-noc-2019079Vaški kuharji je petčlanska skupina (na Dobrinski noči so nastopili brez enega člana), ki prepeva in preigrava ljudske pesmi. Njihova posebnost je ta, da njihov nastop spremlja igranje na harmoniko in posebne glasbene inštrumente, kot so bršljanov list, ropotuljico, lončeni bas in posebej oblikovan inštrument narejen iz kuhinjske posode. Skupino sestavljajo Franček, Karl, Joža, Edi in Robi.

Skupino ŠENTROG sestavlja pet pevcev, ki jih druži velika ljubezen do petja. Ta jih je pred štirimi leti vodila v ustanovitev skupine. Ker pevci prihajajo iz Šentvida in Rogaške Slatine so si nadeli ime ŠENTROG, ŠENT (Šentvid) in ROG (Rogaška Slatina). Pojejo na raznih prireditvah, proslavah, rojstno dnevnih zabavah, srečanjih ljudskih pevcev, domovih za ostarele in povsod tam, kamor jih povabijo, večinoma povsod dobrodelno. V skupini pojeta drugi bas Anton Rožencvet in Zmago Vipotnik, bariton Martin Pekošak, drugi tenor Milan Mikola ter prvi tenor Stanko Brglez.

Obiskovalce so na plesišče privabili člani ansambla Pik.

Celotno dogajanje je pospremilo še kuhanje Šentiljske enolončnice, Kulturno društvo iz Prevorja je pripravilo prikaz domače obrti, Društvo IZVIRI Dobrina pa prikaz predenja z razstavo.

foto: Franci Hrovatič

rokov-tek-2019-klik