Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prvo srečanje ljudskih pevcev in godcev v Bistrici ob Sotli (foto, video)


dsc_7920

V Bistrici ob Sotli so ob prazniku državnosti priredili prvo srečanje ljudskih pevcev in godcev pod kozolcem. Ljudsko pesem je v vročem poletnem popoldnevu predstavilo šest pevskih zasedb in harmonikar.

Ljudski pevci in godci so se v bistriški občini nekdaj že srečevali pod staro lipo pri Žurajevih na Križan Vrhu, a je po dobrem desetletju prireditev zamrla. Srečevanje preprostih ljudi, ki negujejo ljubezen do domače pesmi, je znova obudil Franc Lojen, vodja skupine Ljudskih pevcev Bistrica ob Sotli, ki so se kot sekcija Kulturnega društva Bistrica ob Sotli ter ob podpori bistriške občine podpisali pod organizacijo prireditve.

dsc_7925

Pod prireditvenim kozolcem  so ob domačinih, Ljudskih pevcih Bistrica ob Sotli in Ljudskih pevkah Sosedah zapele ljudske zasedbe iz bližnje okolice in širšega Kozjanskega. Iz soseščine so prišli Vaški pevci Polje ob Sotli, iz Kozjega Kvartet Spomin, predstavili so se Štefanski fantje s Svetega Štefana, Pilštanjski gospodarji ter domači harmonikar Dani Bratuša.

Delovanje skupin je skozi povezovalne besede predstavila povezovalka programa Mimica Kidrič, ob dnevu državnosti pa sta zbranim voščila župan Franjo Debelak in predsednica Kulturnega društva Špela Drašler. Da bi se v Bistrici ob Sotli še srečali, so ob privzdignjenih kozarcih na koncu srečanja zaklicali združeni pevci pod prireditvenim kozolcem.

Prireditev se je odvijala v sklopu slavljenja paznika občine. Pester program za vse generacije napovedujejo za ta konec tedna, ko bodo najprej izvedli slavnostno občinsko sejo s podelitvijo priznanj občinskim nagrajencem, mladinci pripravljajo koncertni večer BoSorok, v nedeljo pa bo živahno na Petrovem sejmu.

Vabljeni, da zapeti ljudski pesmi prisluhnite v spodnjih videoposnetkih.

Nastopi Ljudskih pevcev Bistrica ob Sotli, Vaških pevcev Polje ob Sotli, Ljudskih pevk Sosed in harmonikarja Danija Bratuše:

Nastopi Štefanskih fantov, Pilštanjskih gospodarjev in slavnostni zaključek srečanja:

 

E.Š.