Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Policija ta teden poostreno nadzira hitrost


Vse do 23. junija bodo policisti izvajali drugi del nacionalne preventivne akcije nadzora hitrosti. Ob tem bodo ugotavljali tudi, ali vozniki uporabljajo opremo in naprave, ki ovirajo vidno in slušno zaznavanje med vožnjo, ter kršitve, povezane z varnostno razdaljo.

Na Celjskem bo akcija trajala do 16. junija, v tem terminu pa še na območju policijskih uprav Koper, Kranj in Murska Sobota. Naslednji teden bo nadzor na območju PU  Novo mesto, Ljubljana, Maribor in Nova Gorica.

Tretji del akcije, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost v prometu, bo med 12. in 18. avgustom.

Neprilagojena hitrost še vedno najpogostejši vzrok najhujših nesreč

prometna_nesreca_smrt_2019Neprilagojena hitrost predstavlja poglavitni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih petih letih približno 18 % prometnih nesreč zgodilo prav zaradi neprilagojene hitrosti. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji – v zadnjih petih letih se giba okrog 37 %. Lani je bil sicer ta delež nekoliko večji, in sicer 40 %, vendar je zaradi splošnega izboljšanja prometne varnosti (v obdobju petih let) zaradi hitrosti umrlo doslej najmanj ljudi, tj. 37.

Z vidika povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč, do katerih je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti, izstopajo starostne skupine od 18 do 24 let in od 25 do 34 let, saj so več kot polovico prometnih nesreč povzročili udeleženci iz teh dveh starostnih skupin. Največ smrtnih nesreč se zgodi na cestah izven naselja, kar 34 odstotkov. Glede na urne intervale izstopajo obdobja med 11. in 12. uro in med 21. in 22. uro, v povprečju pa predvsem popoldanski in zgodnje večerni čas. Največ tovrstnih prometnih nesreč se zgodi med vikendom.