Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini podelili plakete novim nosilcem znaka Slovenia Green


Včeraj je v organizaciji Slovenske turistične organizacije (STO) in Konzorcija Slovenia Green, v Rogaški Slatini poteka tretji ZELENI DAN SLOVENSKEGA TURIZMA.

Letošnji osrednji dogodek trajnostnega turizma Slovenije poteka na mednarodni dan biotske raznovrstnosti pod tematiko Turizem in podnebne spremembe.

Zelena shema slovenskega turizma (ZZST) je bila v preteklih letih prejemnica vrste nagrad in priznanj in na številnih pomembnih mednarodnih dogodkih predstavljena kot primer dobre prakse.

Na območju KiO se z znakom Slovenia Green ponašajo tri destinacije: Podčetrtek (zlati znak), Rogaška Slatina (zlati znak) in Šentjur (srebrni znak) ter dva ponudnika nastanitev: Turistična kmetija Marjanca in Vila Angelina, obe iz občine Rogaška Slatina.

V Rogaški Slatini, kraju, na razvoj katerega je ključno vplivala globalno prepoznavna mineralna voda, in ene od prejemnic zlatega znaka Slovenia Green Destination, je potekal letošnji osrednji dogodek trajnostnega turizma, Zeleni dan slovenskega turizma.

Rogaška Slatina se ponaša z izredno kakovostno mineralno vodo z največjo vsebnostjo magnezija na svetu, kar je zaznamovalo vodilno nit letošnje obeležitve, ki je potekala pod tematiko Turizem in podnebne spremembe. V okviru zelenega dneva so se zvrstile številne predstavitve in izobraževanja o pomenu preučevanja vpliva podnebnih sprememb na turizem, oceno vpliva podnebnih sprememb, še posebej na geografskem področju Slovenije in alpske regije, o blaženju učinkov podnebnih sprememb v turizmu ter pogled v prihodnost. Dogodek je izpostavil pomen ohranjanja vodnega naravnega bogastva tudi za razvoj turističnih produktov.

V okviru dogodka so slavnostno podeljena tudi priznanja 11-im destinacijam, 12-im nastanitvam in enemu parku, ki so v letošnjem letu uspešno prestali ocenjevanje za pridobitev znaka v okviru ZZST.

Dosedanjim 64 nosilcem znaka Slovenia Green se je pridružilo 24 novih nosilk naziva. Tako je v shemi danes 48 destinacij, 4 zaščitena območja, 2 turistični agenciji in 34 namestitev, ki so nosilke znaka. V petih letih je slovenski turizem tako pridobil kar 88 nosilcev znaka, ki potrjujejo uspešnost udejanjanja trajnostne zaveze slovenskega turizma v okviru nacionalnega certifikacijskega sistema.

Vodna zaveza za ohranjanje bogastva voda

V okviru dogodka so udeleženci podpisali tudi t. i. »Vodno zavezo«, s katero so izrazili spoštovanje do vode, še posebej pitne vode. Z vodno zavezo s ciljem 100 % zelene Slovenije in velikega pomena čiste pitne vode so se udeleženci zelenega dneva zavezali, da v svojih dejanjih spoštujejo vodo in jo skupaj s svojimi gosti in partnerji ohranjajo kot posebni zaklad Slovenije. Vodno zavezo si lahko preberete tukaj.

Prisotne je nagovoril tudi župan občine gostiteljice tretjega Zelenega dne slovenskega turizma mag. Branko Kidrič, ki je ob tej priložnosti dejal: »Trajnostni razvoj zadovoljuje potrebe sedanjega človeškega rodu, ne da bi ogrozili možnosti prihodnjih rodov. Občina Rogaška Slatina sledi definiciji trajnostnega razvoja in je zato na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirana kot okolju in družbi prijazna destinacija. Postala je ena od prvih petih v Sloveniji, ki je dosegla zlati znak na vseh stebrih trajnostnega razvoja, v letošnjem letu pa tudi ena izmed stotih najboljših destinacij na svetu na področju odgovornega turizma. Tako v Rogaški Slatini na temelju več kot tristo petdesetletne tradicije z odgovornim prostorskim načrtovanjem, urejeno infrastrukturo ter trajnostno mobilnostjo oblikujejo domačinom in turistom privlačno in sodobno podobo mesta.«

Več o Zeleni shemi slovenskega turizma (ZSST) si lahko preberete tukaj (klik), spodaj pa najdete vse nosilce znaka Slovenia Green:

kratekpregledmaj18eng-page-004
Interaktivni zemljevid najdete TUKAJ (klik)

Vsi nosilci znaka Slovenia Green (v okrepljenem tisku so destinacije in ponudniki z območja KiO):

Prejemniki zlatega znaka Slovenia Green Destination: Ljubljana, Podčetrtek, Bled, Rogaška Slatina, Komen, Miren Kras, Kamnik, Laško

Prejemniki srebrnega znaka Slovenia Green Destination: Idrija, Radlje ob Dravi, Nova Gorica, Maribor, Brda, Kranjska Gora, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela krajina, Vipavska dolina, Logarska dolina Solčavsko, Šentjur, Novo mesto, Bohinj, Škofja Loka, Sevnica, Šmarješke Toplice, Koper, Hrpelje-Kozina, Lenart, Sveta Ana, Brežice, Postojna

Prejemniki bronastega znaka Slovenia Green Destination: Žalec, Celje, Velenje, Kočevsko, Blagajeva dežela, Ljutomer, Litija in Šmartno pri Litiji, Sežana, Divača, Razkriški kot, Kostanjevica na Krki, Moravske Toplice, Ljubno, Rečica ob Savinji, Kanal ob Soči, Cerkno, Rogla – Pohorje

Prejemniki znaka Slovenia Green Accomodation: Hotel Thermana Park Laško, Kamp Koren Kobarid, Terme Snovik, Turistična kmetija Urška, Posestvo Trnulja, B&B Hotel Ljubljana Park, Sobe z zgodbo Pr’ Gavedarjo, Hotel St. Daniel Štanjel, Hotel Savica, Hotel Astoria Bled, Hotel Bioterme Mala Nedelja, Ramada Resort Kranjska Gora, Hiške slovenske Istre, Turistična kmetija Marjanca, Eco boutique hotel A.M.S. Beagle, Hotel Atrij Superior Terme Zreče, Hotel Natura Rogla, Hotel Vita – Terme Dobrna, Vila Mila, Vila Angelina, Hotel Mond, Hostel Bearlog, Kamp Menina, Prenočišča Kogoj, Hostel Celica, Saksida, ALPIK Chalets, Camp Jezero Kočevsko, Hotel Park – Terme Dobrna, Camp Špik, Camp Danica, Camping Bela Krajina, Camp Korita, Oštarija Herbelier

Prejemniki znaka Slovenia Green Park: Triglavski narodni park, Kozjanski park, Park Škocjanske jame, Krajinski park Logarska dolina

Prejemnika znaka Slovenia Green Agency: Visit GoodPlace in Roundabout travel

vir: STO, foto: Nino Verdnik