Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kozjem bosta spet glavna koza in zmaj


12

V Kozjem, v samem osrčju Kozjanskega, v soboto, 11. maja praznujeta koza in zmaj – lika, ki pleteta niti legende o kraju Kozje in njegovem prav posebnem imenu. Svojo zgodbo vam bosta predstavila na IV. prireditvi »Koza, zmaj in še kaj«, ki ji dodajata zanimivo folklorno dogajanje, III. Srečanje slovenskih zmajev in pestro ponudbo tržnice kozjanskih dobrot ter odprte kozjanske kuhinje.

SEJEM KOZJANSKIH DOBROT

sejem-kozjanskih-dobrotV Kozjem 11. maja pripravljajo sejemsko dogajanje, v okviru katerega bodo predstavili vzorec celovite ponudbe kozjanske pokrajine, obiskovalcem ponudili najboljše, kar ponujajo polja, vrtovi in vinogradi ravnih predelov in gričev okrog Kozjega. Med drugim bodo na voljo izdelki pridnih gospodinj, tradicionalnih obrti, pestra kulinarična ponudba, kjer izstopajo kozjanska kisla »župa« in gobova juha, pa divjačinski golaž, zmajčkove palačinke … Po besedah predsednice TD Kozje Mojce Valenčak želijo letos sejemski del narediti še bolj prijazen družinam, saj jih želijo vključiti v dogajanje skozi pester program. Zato bo letos tudi manj stojnic, okrog trideset, saj želijo, da imajo družine več prostora za druženje med stojnicami, v središču sejma.

ODPRTA KOZJANSKA KUHINJA

kozjanska-odprta-kuhinjaZdruženje kozjanskih vinarjev in pridelovalcev hrane bo tudi letos poskrbelo za odlično ponudbo v kozjanski odprti kuhinji. Jože Mramor, predsednik združenja, je dejal – in za temi besedami stojijo –, da bodo v trgovino odšli le po poper in sol, vse drugo bo izključno domačega izvora. Tako bo vsak obiskovalec lahko okusil domače dobrote, od kuhane kozjanske klobase s hrenovo omako, domačega piščanca, svinjskih reberc do domače krompirjeve solate. Ne bo pa le hrana domača, po besedah Mramorja bodo na voljo domači ekološki sok, vino kozjanskih vinogradnikov, domače žgane pijače in tudi pivo lokalnega proizvajalca.

FOLKLORNI FESTIVAL

60021553_2362103917403425_1786805703369818112_nTudi letos bodo na svoj račun prišli ljubitelji kulture, saj bodo na odru pozdravili številne nastopajoče, številne otroke, manjkali ne bodo niti folkloristi. Kot je dejal Mirko Kovačič, ki bdi nad festivalom, bodo letos povabili predvsem skupine iz sosednjih držav, in sicer s Hrvaške in iz Avstrije, ter nekaj bližnjih skupin iz Slovenije.

III. SREČANJE SLOVENSKIH ZMAJEV

Ne bo pa letos manjkalo zmajev iz zmajskih krajev. Udeležba na III. Srečanju slovenskih zmajev bo letos usmerjena v občine, ki v svojem grbu nosijo podobo zmaja. Takih občin je v Sloveniji 12. Kot je potrdila Veronika Gradišek, je zanimanje krajev precejšnje. Udeležbo so potrdile štiri občine, in sicer Šentjur, Žiri, Sveti Jurij v Slovenskih goricah in Duplek. Zmajski kraji se bodo med 14. in 16. uro predstavili na glavnem odru. Zmajske občine se bodo pomerile tudi v zabavnih igrah in kvizu, kar bo, organizatorji verjamejo, zabavno zanje in zanimivo za publiko. Svoje znamenitosti in lokalne proizvode bodo predstavljali na »zmajskih stojnicah«. Da pa ne bodo le gostje predstavili svojih krajev, jih bodo gostitelji popeljali po občini Kozje in jim razkazali številne točke, ki so vredne ogleda.

VEČERNA ZABAVA Z ANSAMBLOM UNIKAT

1-1130x352_cPo besedah organizatorjev bo tudi letos v Kozjem moč videti številne stvari in okusiti številne dobrote. Je pa v letošnjem letu prišlo do manjše spremembe, saj se je v organizacijo prireditve vključilo tudi podjetje Turistiko d.o.o., ki je lastnik Kozjanskega dvora. Na prireditvi bo skrbelo za gostinski del in večerno veselico, ko bodo v Kozjem nastopili člani Ansambla Unikat.

Ni kaj, v Kozjem bo v soboto, 11. maja, kaj videti in doživeti, kar složno potrjujejo tudi organizatorji prireditve Koza, zmaj in še kaj. Prav vsakega obiskovalca bodo veseli in obljubljajo, da se bo za vsakogar našlo nekaj po njegovem okusu. (J. Š.)

PROGRAM PRIREDITVE (KLIK)

dogodek