Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slovenska turistična borza v Podčetrtku z odličnim obiskom z vsega sveta


Ta vikend, med 16. in 18. majem, je v Podčetrtek zgrnilo več sto turističnih ponudnikov s celega sveta. Ena izmed turistično najbolj prodornih slovenskih občin je namreč gostila tridnevno Slovensko turistično borzo 2019, kjer se srečujejo vodilni predstavniki slovenskih turističnih podjetij in organizacij, hotelov, turističnih agencij, zdravilišč, javnega sektorja v turizmu, kongresnih centrov in ostalih ponudnikov v turizmu ter predstavniki tujih organizatorjev potovanj ter turističnih in specializiranih agencij.

Tuji udeleženci borze: Italija (18), Nemčija (16), Francija (11), Madžarska (6), Nizozemska (6), Ruska federacija (6), Češka Republika (8), Avstrija (6), Hrvaška (5), Velika Britanija (4) in drugih držav.

S trgov izven Evrope se je borze udeležilo 39 podjetij iz ZDA, Kanade, Kitajske, Japonske, Hong Konga, Singapurja, Koreje, Indonezije, Malezije, Filipinov, Izraela, Kuvajta, Kazahstana, Azerbajdžana in drugih emitivnih trgov.

Slovenijo je na borzi zastopalo 250 predstavnikov iz 163 slovenskih turističnih podjetij.

Na borzi je letos sodelovalo več kot 438 udeležencev, od tega 188 tujih podjetij iz 37 držav, kar 72 odstotkov izmed njih je letos prvič na borzi. Največ tujih udeležencev iz Evrope je bilo iz Italije, Nemčije in Francije, iz oddaljenih držav pa iz Združenih držav Amerike. 

STO turistično borzo organizirala že 22. leto zapored

Slovenska turistična borza 2019, ki jo je letos že 22. organizirala Slovenska turistična organizacija (STO), je tokrat posebno pozornost, ob formalnih srečanjih in sestankih, ki so jih letos našteli več kot 3500, namenila tudi neformalnim srečanjem in doživetjem, ki nudijo odlično priložnost za utrjevanje že obstoječih in vzpostavljanje novih partnerstev predstavnikov slovenskega turističnega gospodarstva ter tujih organizatorjev potovanj in agentov. Neformalna srečanja so se dogajala tako v obliki študijskih tur, ki so potekale po različnih slovenskih turističnih znamenitostih, doživljajskih programih, pa tudi preko izbrane kulinarike.

Z borzo se slovenskim turističnim ponudnikom omogoča sklepanje konkretnih poslov s ključnimi kupci iz Evrope in oddaljenih dežel, tuji udeleženci pa ob sklepanju poslov spoznavajo našo deželo, njeno turistično ponudbo in produkte v okviru številnih doživetij in študijskih turah iz prve roke.

Na Slovenski turistični borzi tudi pomembni gostje
slovenska-turisticna-borza-1
Peter Misja, mag. Maja Pak, Florjan Vasle, Eva Štravs Podlogar in Zdravko Počivalšek

Na Slovenenski turistični borzi 2019 niso manjkali niti pomembni akterji slovenskega turizma. Poleg Petra Misje, župana občine gostiteljice in do nedavnega zelo uspešnega predsednika Turistične zveze Slovenije, so bili na borzi prisotni tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, državna sekretarka na MGRT Eva Štravs Podlogar, direktorica STO mag. Maja Pak in direktor Term Olimia Florijan Vasle.

Peter Misja, župan občine Podčetrtek je ob tej priložnosti povedal: »Občina Podčetrtek je izrazito turistična občina. V zadnjih letih smo se zaradi povezanosti in dobrega sodelovanja povzpeli na sam vrh turistične prepoznavnosti. Priznanja, kot so zlato za Podčetrtek in Olimje v tekmovanju ‘Entente florale, green destinacion gold’, s katerim spadamo med najboljše trajnostne destinacije. Vse to kaže na to, da smo kljub majhnosti lahko zelo uspešni. Veseli smo, da lahko gostimo veliko število prireditev, ki dajejo dodatno težo našega razvoja. Letošnji dogodki na slovenski turistični borzi (SIW) bodo prav gotovo dokazali, da smo dober gostitelj in da smo v uspešno zgodbo vključeni najbolj ljudje. Dobrodošli v občini Podčetrtek.«

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je izpostavil, da ga veseli, da se letos borze, ki je za slovensko turistično gospodarstvo izjemnega pomena, udeležuje še več novih tujih organizatorjev potovanj kot v preteklih letih. »Pred vsemi nami, ki smo danes tukaj v Olimjah, mora biti en sam cilj Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma: leta 2021 bomo dosegali 4 milijarde evrov prihodkov iz naslova izvoza potovanj. V dveh letih smo povečali prihodke za pol milijarde evrov na lanskoletnih 2,7 milijarde evrov. Iz leta v leto vztrajno povečujemo tudi število turistov in prenočitev, tudi v letošnjem prvem četrtletju. Da bomo dosegli cilj pa moramo nujno povečati dodano vrednost v turizmu. To je skupna naloga tako turističnih podjetij kot države. Pred nami so zakonodajne spremembe, nadaljevanje finančne podpore investicijskim in razvojnim aktivnostim v turizmu, delo na področju kadrov v turizmu ter seveda prestrukturiranje hotelskih podjetjih v državni lasti.«

Tudi drugi visoki gostje so se strinjali in poudarjali pomembnost Slovenske turistične borze za slovensko gospodarstvo in razvoj turizma ter izrazili zadovoljstvo ob vsakoletni rasti, tako glede obsega, kot tudi kakovosti ponudbe in organizacije.

foto: Cveta Potočnik – Društvo turističnih novinarjev Slovenije in Nino Verdnik – STO