Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prijateljsko na mostu Kunšperk-Gmajna (foto in video)


dsc_6992V torkovem popoldnevu tik pred praznikom dela je v občini Bistrica ob Sotli na mostu, ki povezuje Kunšperk in Risvico, potekalo tradicionalno prvomajsko srečanje Bistričanov in Kumrovčanov. Župana obeh občin sta bila enotna, da meja nikdar ni prebivalstva razdruževala, pač pa so ob meji ne glede na politiko obeh držav vedno vladali prijateljski in sodelovalni odnosi.

Vsakoletno prijateljsko srečanje tradicionalno združi več kot sto prebivalcev z obeh strani reke Sotle v kulturnem, družabnem in športnem programu.

Župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak je dejal, da se na srečanju veselijo dobrega sodelovanja prebivalstva ob meji, kot sodelovanja obeh občin, ki skušajo najti dobre projekte. Dejal je, da ob meji živijo dobri ljudje, ki znajo sodelovati, ne glede na to, da politika med državama kdaj zaškripa.

dsc_6963
Pesem je zazvenela s hravške …

Tudi župan občine Kumrovec Robert Šplajt je dejal, da prebivalstvo ob Sotli neguje dobre sosedske, družinske in prijateljske odnose. Razdružiti jih ne more niti rezalna žica, za katero upa, da jo bodo lahko odstranili in zaživeli kot ena velika družina. Predsednica Turistične organizacije Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela in županja občine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak pa je dejala, da Sotla povezuje ljudi ob njej, zato so lahko močnejši in s sodelovanjem in prijateljstvom lahko dosežejo velike cilje. Srečanje sta obiskala tudi politika, ki se potegujeta za mesto evropskega poslanca na bližajočih se evropskih volitvah. Svoja stališča kako v prihodnosti vidita sodelovanje obeh držav sta predstavila že dosedanji evropski poslanec Franc Bogovič ter novi kandidat Andrej Šušmelj.

Druženje so z ljudsko pesmijo otvorili pevke in pevci Etno udruge Zipka iz Kumrovca ter ljudske pevke in pevci iz Bistrice ob Sotli. Kot so nekoč prepevali, ko so hodili na delo in obiske drug k drugemu, so tudi danes vsak s svoje strani v pesmi stopili na sredino mostu ter v prijateljskem objemu zapeli še skupno pesem. Nastopil je tudi hrvaški pesnik Branko Pratengrazer.

dsc_6970
… in slovenske strani.

Kljub dežnim kapljam in hladnemu vremenu so prebivalci z obeh strani reke Sotle v druženju vztrajali vse do večera, ko so tradicionalno na mostu pomerijo priložnostne ekipe z obeh držav  v vleki vrvi. Pogostitev so tokrat pripravili Kumrovčani, tako se je glavnina odvijala na hrvaški strani. Prihodnje leto bo na sporedu jubilejno 15. srečanje, gostili ga bodo na slovenski strani.

 

Vabljeni k ogledu videoposnetka z nagovori županov Franja Debelaka in Roberta Šplajta ter načelnice opčine Zagorska Sela Ksenije Krivec Jurak:

Še video insert kulturnega programa:

In še fotogalerija:

/

E. Š.