Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Od junija preko Bistrice ob Sotli in Dobovca manj težkih tovornih vozil


Direkcija za infrastrukturo bo s 1. junijem omejila tranzitni tovorni promet na širšem severovzhodnem delu države med drugim tudi na mejnih prehodih Bistrica ob Sotli in Dobovec.

Tranzitni promet težkih vozil bo tako preusmerjen na vzporedno avtocestno omrežje s čimer želi ministrstvo za infrastrukturo izboljšati varnost in kakovost bivanja lokalnega prebivalstva, piše Večer.

Z novo prometno ureditvijo naj bi bil prepovedan daljinski tranzitni promet težkih tovornih vozil nad 7,5 tone preko Slovenije, ki zdaj s podravske avtoceste pot do mejnih prehodov s Hrvaško nadaljuje po glavnih ali regionalnih cestah. To pomeni, da bo tranzitni promet težkih tovornih vozil od junija po regionalnih cestah tudi na območju Bistrice ob Sotli in Dobovca dovoljen le še za lokalni promet težkih vozil, ki imajo izhodišče ali cilj v hrvaških županijah Varaždin ter Medžimurje in obratno, prav tako pa ne bo oviran tovorni promet z izhodiščem ali ciljem v Sloveniji.

Prepovedan bo torej ves tranzitni promet težkih tovornih vozil, ki s štajerske avtoceste pot nadaljuje naprej po regionalnih cestah preko mejnega prehoda Dobovec in mejnega prehoda Bistrica ob Sotli na Hrvaško. Gre torej za območje vzhodno od Celja in južno od štajerske avtoceste do omenjenih mejnih prehodov.

Tranzitni težki tovorni promet bo s tem preusmerjen na avtocestne povezave, ki predstavljajo bolj varno vzporedno cestno povezavo z boljšimi prometno tehničnimi elementi. Ministrstvo pri reševanju omenjene problematike ni obravnavalo v sodelovanju s Hrvaško, naj bi pa sosednjo državo o načrtovani spremembi prometne ureditve obvestili, kakor tudi ostale države, iz katerih običajno prihajajo vozila, ki uporabljajo cestne povezave, na katerih bodo s 1. junijem uveljavili spremembe prometne ureditve. Gre predvsem za tovorna vozila namenjena proti Bosni in Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Bolgariji, Črni gori, Romuniji in obratno, še piše Večer.