Prireditev Koza, zmaj in še kaj 2019 tudi letos ponudila pestro dogajanje (foto)

17. 5. 2019 16:30

V Kozjem, v samem osrčju Kozjanskega, sta minulo soboto praznovala koza in zmaj – lika, ki pleteta niti legende o kraju Kozje in njegovem prav posebnem imenu.

Prireditev »Koza, zmaj in še kaj« je potekala četrto leto zapored in je ponudila zanimivo folklorno dogajanje, III. Srečanje slovenskih zmajev in pestro ponudbo tržnice kozjanskih dobrot ter odprte kozjanske kuhinje.

koza-zmaj-2019085Sejemsko dogajanje prireditve je ponudilo vzorec celovite ponudbe kozjanske pokrajine ter obiskovalcem ponudili najboljše, kar ponujajo polja, vrtovi in vinogradi ravnih predelov in gričev okrog Kozjega. Med drugim so bili na voljo izdelki pridnih gospodinj, tradicionalnih obrti, pestra kulinarična ponudba, kjer izstopajo kozjanska kisla »župa« in gobova juha, pa divjačinski golaž, zmajčkove palačinke … Letos so z namenom ponuditi več prostora za druženje družin med stojnicami zmanjšali število stojnic. V središču sejma so lahko tako družine letos še bolj užile ponudbo prireditve.

koza-zmaj-2019057Poleg sejemske ponudbe je za odlično ponudbo v kozjanski odprti kuhinji poskrbelo Združenje kozjanskih vinarjev in pridelovalcev hrane. Vsak obiskovalec je tako lahko okusil domače dobrote, od kuhane kozjanske klobase s hrenovo omako, domačega piščanca, svinjskih reberc do domače krompirjeve solate. Na voljo pa so bili tudi domači ekološki sok, vino kozjanskih vinogradnikov, domače žgane pijače in celo pivo lokalnega proizvajalca.

Poleg ljubiteljev kulinarike so na svoj račun tudi letos prišli ljubitelji kulture, ki so na odru pozdravili številne nastopajoče, številne otroke, folkloriste… Letos so bile povabljene tudi skupine iz sosednjih Hrvaške in Avstrije ter nekaj bližnjih skupin iz Slovenije.

koza-zmaj-2019126Seveda pa prireditev tudi letos ni mogla miniti brez zmajev iz zmajskih krajev. Udeležba na III. Srečanju slovenskih zmajev je bila letos usmerjena v občine, ki v svojem grbu nosijo podobo zmaja. Takih občin je v Sloveniji 12. Tako so v Kozjem letos gostili štiri občine, in sicer Šentjur, Žiri, Sveti Jurij v Slovenskih goricah in Duplek. Zmajski kraji so se predstavili na glavnem odru.

Zmajske občine so se pomerile tudi v zabavnih igrah in kvizu, svoje znamenitosti in lokalne proizvode pa so predstavile na »zmajskih stojnicah«.

Tudi letos je bilo tako v Kozjem moč videti številne stvari in okusiti številne dobrote, za zaključek pa so v Kozjem nastopili še člani Ansambla Unikat.

foto: Jernej Šulc

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
404 queries in 8,031 seconds.