Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dobjanski petošolci na kolesu 3. na državni ravni


Učenci 5. razreda Osnovne šole Dobje so tudi to šolsko leto sodelovali na razpisu družbe Butan plin »Varno na kolesu« ter na regijski ravni osvojili 1. mesto, na državni ravni pa 3. mesto.

Razpis Varno na kolesu je namenjen šolarjem, ki v tekočem šolskem letu opravljajo kolesarski izpit. S tem šolskim letom so razpis razširili in ponudili udeležbo vsem osnovnošolcem. Na osnovni šoli Dobje so se odločili, da tradicionalno v tem razpisu sodelujejo učenci 5. razreda z mentorico Matejo Frece.

varno_na_kolesu_2019_maj_ucenciV sklopu prve naloge so učenci opazovali prometne situacije in infrastrukturo v svojem kraju, v njihovem primeru križišča na njihovi poti od doma do šole, ter predvidevali prometne situacije, ki so možne na posameznem križišču. Učenci so izdelali zemljevid ter ga opremili s fotografijami križišč. Kot dokaz o uspešno opravljeni prvi nalogi so pripravili elektronske prosojnice, na katere so vstavili zemljevid, fotografije križišč ter posneli zvočni posnetek, kakšne nevarnosti jim pretijo na posameznih cestnih odsekih. Učenci so predstavitev zaključili z željo, da bi tudi v Dobju enkrat imeli kolesarsko stezo, da bi bili v prometu bolj varni.

Cilji druge naloge so bili: utrditi znanje o prometnih pravilih, oblikovati zanimiva vprašanja/vsebine o prometnih situacijah, ki so razlog za pogostejše prekrške kolesarjev ali drugih udeležencev v prometu ter pripraviti atraktivna vprašanja, ki bodo učencem v pomoč pri utrjevanju prometnih pravil oziroma pripravah na kolesarske izpite in bodo predstavljala zabaven način osvajanja novih znanj. Ker učencem in učiteljem na Osnovni šoli Dobje delo z računalniki ni tuje, so učenci z mentorico pripravili kviz v aplikaciji Kahoot.

Pri dodatni nalogi »Na kolo za zdravo telo« so učenci k sodelovanju povabili učence vseh razredov Osnovne šole Dobje, saj je bil cilj te naloge, da poskusijo zbrati čim več s kolesom prevoženih kilometrov ter na ta način prispevati k trajnostni mobilnosti.

Po oddanih poročilih je sledilo regijsko srečanje, ki se je za šole savinjsko-koroške regije odvijalo 5. aprila na OŠ Mislinja. Na tem srečanju je bila učencem Osnovne šole Dobje podeljena nagrada za prvo mesto in denarna donacija. Na vseslovenskem srečanju v Ljubljani, 23. 5. 2019, pa so učencem Osnovne šole Dobje podelili nagrado za doseženo 3. mesto na slovenski ravni. Učenci so poleg denarne donacije prejeli ogromno uporabnih nagrad – najdragocenejša je zagotovo čelada ter nepozabno druženje, ki je bilo pripravljeno zares na nivoju. Pester program je povezoval Miha Deželak, za glasbeno popestritev pa je poskrbela odlična glasbenica Tinkara Kovač. Prireditve so se udeležili tudi Bart Twaalfhoven, veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Republiki Sloveniji, ki pozdravlja širjenje zglednih kolesarskih vrednot med mladimi, Zoran Janković, župan mestne občine Ljubljana, in dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda za šolstvo in šport, ki prav tako podpirata program Varno na kolesu, saj predstavlja pomemben doprinos k vzgoji mladih kolesarjev in kolesark. Program so adrenalinsko popestrili animatorji UrbanRoof, ki so z vratolomnimi akrobacijami na kolesih jemali dih.

MF

cedahuci-koala-voice-sentjur-klik