V Šentjurju trinajstič podelili priznanja prostovoljcem

8. 4. 2019 12:42

Letos je Občina Šentjur znova podelila pohvale in priznanja prostovoljcem, ki s svojim prostovoljnim delom brezpogojno olajšajo ali polepšajo življenja soobčanom, ki skrbijo za okolje ali drugače delujejo v dobrobit številnih krajev širom občine. To je bila 13. tovrstna prireditev.

Slavnostna govornica na prireditvi, ki je osrednja prireditev Tedna zdravega mesta, je bila lanskoletna naj prostovoljka, v kategoriji nad 31 let, Nada Pungaršek.

Občinsko priznanje za svoje prostovoljno delo, v kategoriji do 18 let, je na predlog Osnovne šole Hruševec Šentjur prejela Albina Uka.

Albini, devetošolki na OŠ Hruševec Šentjur, skrb za sočloveka ni tuja. Odlikujejo jo požrtvovalnost, entuziazem, zanesljivost in doslednost. Poleg vseh šolskih in obšolskih dejavnosti, ki se jih udeležuje, najde čas še za učno pomoč vrstnikom in mlajšim učencem na šoli. Pravzaprav si vzame veliko časa za pomoč sošolcem na šoli, saj je v preteklem letu kar 120 ur pomagala drugim. Poleg tega je aktivna tudi pri Mladinskem centru Šentjur, kjer se udeležuje različnih projektov za mlade. Vedno nasmejana, polna pozitivne energije, je pripravljena pomagati sočloveku v stiski, ne glede na okoliščine.

prostovoljci_2019_sentjur_mladi_nagrajenciV kategoriji do 18 let, so pohvale prejeli: Teja Gorjup, na predlog OŠ Dramlje in skupina učencev: Taja Zajko, Miha Štiglic, Rok Obreza, Alen Švegler, Lana Šumak, Eva Vrečar, Vid Jagodič, Neja Veličkovič, Aljaž Lekič, Alja Čavš, Špela Horjak in Laura Eisenkoler, na predlog OŠ Hruševec Šentjur.

V kategoriji od 19 do 30 let je priznanje, na predlog Območnega združenja Rdečega križa Šentjur, prejela Alja Tovornik.

Alja, študentka fizioterapije, je kljub zahtevnemu študiju vedno pripravljena priskočiti na pomoč in je po besedah predstavnikov Območnega združenja Rdečega križa Šentjur velika vzornica ter motivatorka vseh preostalih prostovoljcev, zlasti mladih. Kot prostovoljka pri šentjurskem Rdečem križu sodeluje že 14 let in opravlja različne funkcije. V veliko pomoč je pri usposabljanju ekip prve pomoči, kjer največkrat nastopa v vlogi modela oziroma poškodovanca. Sliši se enostavno, a za to nalogo je potrebnega veliko znanja in igralskih sposobnosti, da se situacijo prikaže čim bolj resnično. Na vajah prve pomoči sodeluje tudi kot ocenjevalka strokovnega delovanja ekip in nadzira delovanje posameznih članov pri oskrbi poškodb. Na tekmovanjih, pa ekipo spremlja kot uradni fotograf in motivator. Že vrsto let je prostovoljna članica Centra za preventivo, prvo pomoč ter pomoč ljudem v stiski, kjer, poleg udeleževanja na sejah, izvaja brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi. Omenimo še, da prostovoljno sodeluje na različnih prireditvah, obiskuje in krajša čas varovancem v Domu starejših Šentjur, pred leti pa je sodelovala tudi na projektih Mladinskega centra Šentjur.

V kategoriji od 19 do 30 let, je pohvalo na predlog Mladinskega centra Šentjur prejela Ana Štante.

prostovoljci_2019_sentjur_silvo_uzmahPriznanje Občine Šentjur za svoje prostovoljno delo, v kategoriji nad 31 let, ki delajo z otroki in mladino, je na predlog Planinskega društva Slivnica pri Celju prejel Silvo Užmah.

Gospod Silvo je prejel priznanje zaradi svojega dolgoletnega in predanega dela pri vzgoji in izobraževanju mladih planincev v Planinskem društvu Slivnica pri Celju. V društvu opravlja vodniško dejavnost in skrbi za organizacijo taborov za mlade planince ter izletov za otroke in odrasle. Gospod Silvo je tudi predsednik društva in s svojim vodenjem skrbi za bogato in razvejano dejavnost. V letu 2018 je organiziral in vodil šest društvenih izletov ter sodeloval pri izvedbi tabora v Podpeci in zimovanja na Donački gori – oba tabora sta bila za mlade planince. Poleg naštetega, aktivno sodeluje tudi pri delu Savinjskega meddruštvenega odbora planinskih društev in Planinske zveze Slovenije. Za vse povedano je v letu 2018, kot prostovoljec namenil kar 650 ur svojega časa.

V kategoriji nad 31 let, ki delajo z otroki in mladino, so pohvalo prejeli: Nina Ploštajner, na predlog občank, Nina Pišek, na predlog Društva prijateljev mladine Šentjur in Bernarda Obreza ter Silva Kundih, na predlog Društva prijateljev mladine Ponikva.

V kategoriji nad 31 let je komisija za pripravo predlogov o izboru naj prostovoljke, prostovoljca Občine Šentjur za leto 2018 predlagala podelitev dveh priznanj.

prostovoljci_2019_sentjur_ales_guzejPrejemnik občinskega priznanja za prostovoljno delo v kategoriji nad 31 let splošno, na predlog Gasilske zveze Šentjur, je Aleš Guzej.

Gospod Aleš že tri desetletja deluje v Prostovoljnem gasilskem društvu Loka pri Žusmu, od tega je že več kot 11 let član upravnega odbora Gasilske zveze Šentjur in administrator na gasilski zvezi. Zasnoval in postavil je celoten informacijski sistem s spletnim portalom zveze in vseh društev, urejal je informatiko na zvezi in usposabljal informatike po prostovoljnih gasilskih društvih. Gospod Aleš je bil eden glavnih pobudnikov in organizatorjev prvega mladinskega tabora v Osilnici. Zadnji mandat je deloval tudi kot namestnik predsednika Gasilske zveze Šentjur. Opravljal je več del na področju organizacije, kot tudi na področju operative. Kot predavatelj prenaša svoje znanje iz številnih usposabljanj na člane v društvu, na gasilski zvezi in v gasilski regiji. Predava tudi na tečajih od gasilca do gasilskega častnika. Gospod Aleš je nepogrešljiv strokovni član šentjurske gasilske zveze, ki je vedno pripravljen pomagati in s svojim delom krepi razvoj gasilske organizacije, kar je tudi razlog, da je prejel občinsko priznanje za Naj prostovoljca Občine Šentjur.

Na predlog Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik je, v kategoriji nad 31 let, občinsko priznanje za prostovoljno delo prejel tudi Dragan Podovac.

Društvo likovnih umetnikov Rifnik letos praznuje 20. obletnico delovanja in zato je, med drugimi, zelo zaslužen ustanovni član in njihov aktualni predsednik Dragan Podovac. S svojim prostovoljnim delom si prizadeva za razvoj društva in s tem tudi za razvoj likovne dejavnosti v občini. S tem pa društvo pomembno prispeva pri promociji Občine Šentjur tako doma, kot v tujini. Gospod Dragan je dejaven pri vodenju društva, organizaciji in postavljanju razstav, urejanju galerije Zgornji trg Šentjur, organiziranju likovnih kolonij, izobraževanj in drugih dogodkov pri katerih sodeluje Društvo likovnih umetnikov Rifnik. Moto našega prejemnika priznanja je Picassov izrek: “Nekateri slikarji pretvorijo sonce v rumeno piko, drugi pretvorijo rumeno piko v sonce.”

prostovoljci_2019_sentjur_nucV kategoriji nad 31 let – splošno, so pohvalo prejeli: Mojca in Robi Nuč, na predlog zakonskih skupin Šentvid pri Planini in Društva družina in življenje, in Fanika Opalič, na predlog Društva upokojencev Šentjur.

Občinska komisija, za pripravo predlogov o izboru naj prostovoljcev, se je odločila, da bo letos podelila posebno priznanje, in sicer za izvedbo projekta v letu 2018.

Pisno priznanje Občine Šentjur, na predlog Literarnega društva Šentjur, sta za literarno-glasbeno-gledališki projekt “Dežni škrat in nezadovoljni ptič” prejeli Alenka Križnik in Klavdija Simler.

prostovoljci_2019_sentjur_nastopAlenka Križnik in Klavdija Simler sta se združili pri projektu izdaje slikanice Dežni škrat in nezadovoljni ptič. Z Alenkino idejo za zgodbo ter Klavdijinim smislom za umetnost, je slikanica kmalu ugledala luč sveta, kar pa še ni predstavljajo zaključka njunega projekta. V namen promocije slikanice sta pripravili še otroško, gledališko-plesno predstavo “Zapojmo skupaj” ter angažirali svoji družini, sorodnike in prijatelje. Predstavo so uspešno izvedli že večkrat in z njo nastopili po številnih krajih v Sloveniji.

Prireditev popestril bogat kulturni program 
Za izvrsten kulturni program so poskrbeli učenci, ki sodelujejo v Mladinskem pihalnem orkestru glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur, pod vodstvom Matjaža Vodiška, plesalka orientalskih plesov Nina Ploštajner, letošnja prejemnica pohvale, in glasbeno-gledališka skupina Kričave čigre, ki so odigrali odlomek iz prestave Zapojmo skupaj, ki sta jo ustvarili Alenka Križnik in Klavdija Simler, letošnji prejemnici posebnega priznanja za projekt.

*foto: MC Šentjur

trip_to_las_vegas-klik

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X