Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kozjem sedmič mednarodno šahirali, znan tudi občinski prvak


V soboto je Kozje gostilo 7. mednarodni šahovski turnir, ki ga je organiziralo Društvo šahovskih mentorjev Celje ob pomoči šahovske sekcije Športnega društva Kozje in Športne zveze Kozje. Turnir je bil hkrati tudi ena od prireditev ob občinskem prazniku Občine Kozje.

Mednarodni šahovski turnirji so na Kozjanskem in Obsotelju potekali že med leti 2001 in 2006, potem pa so zamrli. Po 13 letih so jih ponovno oživili in prvi, oziroma sedmi skupno, je potekal v Večnamenskem centru Kozje. Udeležilo se ga je 65 tekmovalcev, od katerih jih je petnajst prihajalo iz sosednje Hrvaške. Prijavljenih je bilo tudi nekaj šahistov iz Bosne in Hercegovine, vendar niso prišli. Med udeleženci je bilo pet velemojstrov, sedem mednarodnih mojstrov in štirje FIDE mojstri, kar pomeni, da je šlo za res kvaliteten turnir.

sah_kozje_open_prejemniki_medalj_2019

Zbrane je uvodoma pozdravil predstavnik organizatorjev Marjan Drobne, nekaj besed dobrodošlice pa je spregovoril še podžupan Občine Kozje Filip Volaušek. Za glasbeno popestritev otvoritve sta poskrbeli učenki OŠ Kozje Lana Pirš in Anja Pečnik, potem pa se je tekmovanje pričelo. Odigranih je bilo devet krogov v tempu pospešenega šaha 10 minut na igralca z dodatkom pet sekund za vsako odigrano potezo.

Najboljši posamezniki
Najboljši posamezniki

Največ uspeha so imeli šahisti iz Hrvaške, ki so osvojili prva štiri mesta. Zmagovalec turnirja je postal velemojster Zoran Jovanović, ki je zbral 7,5 točke. Pol točke manj je na drugem mestu osvojil velemojster Hrvoje Stević, še pol manj pa na tretjem mestu velemojster Robert Zelčić. Z enakim številom točk je bil na petem mestu najboljši slovenski šahist na turnirju FIDE mojster Marjan Kastelic iz ŠD Krka Novo mesto. Prav tako je 6,5 točk osvojil najboljši senior turnirja mednarodni mojster Vojko Mencinger iz ŠD Gorenjka Lesce. Pokal za najboljšega mladinca je osvojil Anej Širaj iz ŠD Vrhnika, ki je zbral šest točk, pokal za najboljšo šahistko pa šahistka iz Hrvaške Borka Frančišković, ki je zbrala pet točk. Med njima je bil s petimi in pol točkami najboljši domačin Sandi Godler iz Športnega društva Buče, organizatorji pa so podelili še medalje najboljšim mladim šahistom do 15, do 12 in do 9 let. Do 15 let je bil najboljši Svit Širaj iz ŠD Vrhnika, do 12 let Kristjan Kodrič Plevnik iz ŠK Triglav Krško in do 9 let Brin Širaj.

Po zaključku turnirja je sledila podelitev pokalov in nagrad najboljšim. Ker bo mednarodni turnir od zdaj naprej krožil med Kozjem, Bistrico ob Sotli in Podčetrtkom, sta se podelitve ob domačem podžupanu Filipu Volaušku udeležila še župana sosednjih občin Franjo Debelak in Peter Misja.

Turnir je odlično uspel, organizatorji so si sicer želeli še nekoliko večje udeležbe, vendar pa lahko zaradi odlične organizacije in številnih nagrad pričakujemo, da bo v prihodnjih letih rasel tudi kar se tiče števila udeležencev. (R.G.)

§

Sandi Godler občinski prvak v šahu

sah_godler_sandi_2019_aprilDan po Mednarodnem odprtem prvenstvu Kozjega v šahu je v Večnamenskem centru Kozje potekalo še občinsko prvenstvo Občine Kozje v šahu v organizaciji Športnega društva Lesično. Udeležilo se ga je osem tekmovalcev, ki so se pomerili v sedmih krogih, vsak z vsakim.

Največ točk in naslov občinskega prvaka je osvojil Sandi Godler iz ŠD Buče, ki je zbral 6 točk. Za njim sta se uvrstila dva člana ŠD Kozje, na drugem mestu Jože Jazbinšek z zbranimi 5,5, točke in na tretjem mestu Mišo Kolar s petimi točkami.

Tudi občinsko prvenstvo v šahu je potekalo v sklopu prireditev ob občinskem prazniku Občine Kozje. Udeležba na prvenstvu sicer ni bila najbolj številčna, manjkali so predvsem mladi šahisti z Osnovne šole Kozje, ki so imeli isti dan državno ekipno prvenstvo za učence do 12 let. (R.G.)

trip_to_las_vegas-klik