Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurjevo 2019 (foto): hladno vreme ni odgnalo množice obiskovalcev


img_7758-kopirajŠentjurjevo, tokrat že 29. po vrsti, je enega od vrhuncev doživelo v soboto s tradicionalnimi dogodki kot so sejem, pohod, tekmovanje v kuhanju kisle juhe, zabavnimi igrami, ansambli … Glavnina dogajanja je bila na Zgornjem trgu. Nekoliko hladno vreme, vendar brez padavin, ni preprečilo odličnega obiska.

Začelo se je že ob 8 uri zjutraj s sejmom, kjer so se na stojnicah predstavili številni ponudniki raznih dobrot, izdelkov in dejavnosti. Predstavilo se je tudi nekaj nagrajenih vinarjev in izdelovalcev salam, kateri so tekmovali že v petek. Visoko v zraku je kraljeval mlaj, postavljen že dan prej. Ob 8 uri se je začelo tudi tradicionalno tekmovanje v kuhanju ”Šentjurjeve kisle župe”. Nad tem je bedel Župan Gustav (Luka Žerjav), odet v izvirna oblačila iz časov, ko je Šentjurju dejansko županoval Gustav Ipavec. Piko na i so vsemu prispevali ljubitelji starodobnikov, ki so v izvirnih oblačilih predstavili nekaj starinskih koles.

img_7761-kopirajMed petimi ekipami, ki so se med sabo pomerile, je najboljšo kislo juho skuhala ekipa Kameno-Botričnica. So pa bile tudi ostale juhe zelo dobre. Tekmovali so še 1. mestna četrt, Pešnčani in Domačini. Ocenjevala jih je komisija s posebnim točkovnikom in poudarila, da so bile razlike med juhami res zelo majhne.

Zanimive so bile tudi Šentjurijeve igre krajevnih skupnosti. Poleg postavljanja mini mlaja, so se pomerili še v prenašanju jabolk na zanimiv način in v prenašanju vode brez uporabe rok. Med konkurenco treh ekip, se je nabolj izkazala ekipa Rifnika. Za njimi sta se razvrstili Mestna skupnost Šentjur in Blagovna.

sentjurjevo-2019-2

Pohodniki Jurijevega pohoda so se na pot (OŠ–Rozalija–Botričnica–Zgornji trg) podali ob deveti zjutraj. Ob povratku jih je pričakala kisla juha; kar 900 porcij so je skuhali gasilci PGD Ponikva. Potekalo je tudi balinanje za pokal Šentjurjevega in Jurčkovanje za otroke, ki so imeli razne igrice in ustvarjalne delavnice. Žal je odpadlo tekmovanje v vlečenju vrvi.

Peli so in igrali …

Ob 18. uri je bila na sporedu že 19.  revija narodnozabavnih ansamblov, ki imajo vsaj enega člana iz občine Šentjur ali Dobje, in sicer: Petka, Vžig, Pik, Ansambel Simona Gajška, Lunca, Kvintet Dori, Mladika, Šentjurski muzikanti, Špas Kvintet in Plus Ultima. MUZIKANTI. Od 20 ure pa za zaključek še veselica z Ansamblom Unikat. Oboje je potekalo pod šotorom.

 

muzikanti-sentjurjevo

Zaradi velikonočnih praznikov se bo letošnje Šentjurjevo pošteno raztegnilo. Pričakujemo še Praznik mesta Šentjur 24.4., Revijo pevskih zborov in Šentrock 26.4. ter Razstavo starodobnikov 27.4.  Organizatorji se že veselijo naslednjega okroglega, 30. Šentjurjevega.

F. G.