Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vpis na ŠC Šentjur, ŠC Rogaška in celjske srednje šole 2019/20: kje lahko pričakujemo omejitve vpisa?


Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo podatke o številu vpisov na srednje šole v šolskem letu 2019/2020.

V Savinjski regiji bo osnovno šolo letos končalo predvidoma 2.250 učencev, ki so že oddali vpisnice za srednješolsko izobraževanje. Kljub temu, da je bilo za šolsko leto 2019/2020 v regiji na voljo 3.166 vpisnih mest, kar je 26 vpisnih mest več kot lansko leto, ko je bilo bodočih dijakov 2.254, pa bo imelo kar nekaj srednješolskih programov omejen vpis.

Bodoči dijaki, ki na podlagi podatkov o vpisu precenijo, da so njihove možnosti za vpis na željeno šolo zmanjšane, ali pa so si od oddaje vpisnice premislili, lahko sicer še do 23. aprila iz šole, kamor so se vpisali v prvem roku, vzamejo prijavnico in jo prenesejo na drugo srednjo šolo.

Na programih ŠC Rogaška Slatina omejitve vpisa najverjetneje ne bo, s ŠC Šentjur pa bo vpis najbrž omejen na programu veterinarski tehnik. Srednje šole na Celjskem sicer beležijo povečan vpis predvsem na gimnazije in tehnične programe. 

Najnižje število vpisov na Celjskem beleži program Geostrojnik rudar (ŠC Velenje) na katerega se je vpisal zgolj en devetošolec.

Zaradi prenove vpisne aplikacije smo srednjim šolam rok za vnos prijav podaljšali do srede, 10. aprila 2019, do 14. ure, zato se lahko stanje prijav do takrat ponekod še nekoliko spremeni.

Na podlagi podatkov, ki jih je danes objavilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport so to srednješolski programi na Celjskem, na katere vpis presega število razpisanih prostih mest:

Šolski center Rogaška Slatina:

 • program Tehnik optik – vpisana sta 2 devetošolca več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 28; število vpisanih devetošolcev: 30)

Programi, ki imajo na ŠC Rogaška Slatina še na voljo prosta mesta: Gimnazija (prostih še 37 mest), Steklar (prostih še 15 mest) in Tehnik steklarstva (prostih še 23 mest)

Šolski center Šentjur, Srednja poklicna in strokovna šola:

 • program Mehanik kmetijskih in delovnih strojev – vpisani so 3 devetošolci več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 26; število vpisanih devetošolcev: 29)
 • program Veterinarski tehnik – vpisanih je 12 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 28; število vpisanih devetošolcev: 40)

Programi, ki imajo na ŠC Šentjur še na voljo prosta mesta: Kmetijsko-podjetniški tehnik (prostih še 14 mest), Pek (prostih še 22 mest), Slaščičar (prostih še 13 mest) in Živilsko prehranski tehnik (prostih še 25 mest). Za program Pomočnik v biotehniki in oskrbi se je na 16 prostih mest vpisalo 16 bodočih dijakov.

Gimnazija Celje – Center:

 • program Gimnazija – vpisanih je 52 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 112; število vpisanih devetošolcev: 164)
 • program Predšolska vzgoja – vpisanih je 31 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 84; število vpisanih devetošolcev: 115)

*v program Umetniška gimnazija – Likovna smer se je vpisalo 26 devetošolcev, razpisanih je bilo 28 prostih mest

I. gimnazija v Celju:

 • program Gimnazija – vpisana sta 2 devetošolca več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 140; število vpisanih devetošolcev: 142)
 • program Gimnazija (športni oddelek) – vpisanih je 8 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 18; število vpisanih devetošolcev: 26)

Srednja zdravstvena šola Celje:

 • program Kozmetični tehnik – vpisanih je 31 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 87)

*v program Zdravstvena nega se je vpisalo 138 devetošolcev, razpisanih je bilo 140 prostih mest

Šolski center Celje, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja:

 • program Gradbeni tehnik – vpisanih je 10 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 28; število vpisanih devetošolcev: 38)

Šolski center Celje, Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo:

 • program Elektrikar – vpisanih je 11 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 26; število vpisanih devetošolcev: 37)
 • program Elektrotehnik – vpisanih je 3 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 59)
 • program Kemijski tehnik – vpisanih je 6 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 28; število vpisanih devetošolcev: 34)
 • program Tehnik računalništva – vpisanih je 33 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 89)

Šolski center Celje, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko:

 • program Avtoserviser – vpisanih je 13 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 52; število vpisanih devetošolcev: 65)
 • program Frizer – vpisanih je 13 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 78; število vpisanih devetošolcev: 91)

Šolski center Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije:

 • program Medijski tehnik – vpisanih je 17 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 73)
 • program Mehatronik operater – vpisanih je 15 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 26; število vpisanih devetošolcev: 41)
 • program Pomočnik tehnoloških procesov – vpisan je 1 devetošolec več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 16; število vpisanih devetošolcev: 17)
 • program Strojni tehnik – vpisanih je 7 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 63)
 • program Tehnik mehatronike – vpisanih je 17 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 28; število vpisanih devetošolcev: 45)

Šolski center Velenje, Elektro in računalniška šola:

 • program Tehnik računalništva – vpisanih je 5 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 61)

Šolski center Velenje, Gimnazija:

 • program Gimnazija – vpisanih je 14 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 56; število vpisanih devetošolcev: 70)
 • program Gimnazija (športni oddelek) – vpisanih je 6 devetošolcev več kot je bilo razpisanih mest (število prostih mest: 18; število vpisanih devetošolcev: 24)

Na vseh ostalih srednješolskih programih na Celjskem trenutno kaže, da ne bo omejitve vpisa. Natančne podatke o številu vpisov na vse srednje šole v Sloveniji najdete TUKAJ (klik).

Pomembni datumi za bodoče dijake

Do 23. aprila lahko devetošolci iz šole, kamor so se vpisali v prvem roku, vzamejo prijavnico in jo prenesejo na drugo srednjo šolo.

22. maja bo znan seznam šol, ki bodo dobile soglasje k omejitvi vpisa ali spremembi obsega (povečanju) števila razpisanih mest.

Najkasneje do 29. maja pa bodo učenci s strani šol obveščeni o omejitvah in spremembah obsega razpisanih mest. Takrat bodo podatki o omejitvah vpisa tudi javno objavljeni.

Ostale pomembne datume za dijake najdete TUKAJ (klik).

B.S., vir: MIZŠ