Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kdo je odgovoren za množičen povoz žab pri ribniku Goričica? (foto)


goricica-zaba-n

Pri ribnikih Goričica je ob letošnji migraciji žab prišlo do množičnega povoženja. Pod kolesi avtomobilov je končalo nekaj sto žab, ki so želele priti v sosednji ribnik, a jih je ustavila prometna cesta Celje-Proseniško-Šentjur.

Po zaslugi prostovoljcev je bilo žabjih žrtev veliko manj.

Za množično povoženje žab je kriva tudi hitra otoplitev, zaradi česar se je migracija žab zgodila v zgolj nekaj dneh, ponavadi pa traja okoli dva tedna.

goricica-zabe001
Prostovoljci so pomagali pri varni migraciji žab pri ribniku Goričica

Pomlad se je letos začela prebujati nekoliko hitreje, kar se pozna tudi v naravnih procesih rastlin in živali. Eden teh se je te dni dogajal tudi pri ribniku Goričica v občini Šentjur, ki ga upravlja Ribiška družina Celje. Na tem območju so se namreč žabe iz enega ribnika množično odpravile na mrestenje v sosednji ribnik, a mnoge do tja niso prišle. Ribnika namreč loči zelo prometna cesta, kar je imelo za posledico pravi žabji masaker, saj so mnoge izmed njih življenje končale pod kolesi avtomobilov.

Na dogajanje pri ribniku Goričica nas je opozorila bralka Barbara Boršič, ki je ob krvavem prizoru na cesti med ribnikoma, samoiniciativno sprožila reševalno akcijo in skupaj s še nekaj prostovoljci na varno prenesla preko tisoč žab. Ob vsem skupaj pa se je Boršičeva začela spraševati tudi, kdo je odgovoren za takšen pomor žab. Zmotilo pa jo je tudi, da je Ribiška družina Celje, ki upravlja z ribniki, ravno v času, ko se pričakuje mrestenje žab, izpraznila enega izmed ribnikov, kar je žabam še otežilo proces mrestenja.

Je torej za pomor žab odgovorna Ribiška družina Celje, ki je izpraznila enega izmed ribnikov, poleg tega pa ne poskrbi za to, da bi s postavitvijo fizičnih preprek preprečili, da bi žabe nenadzorovano prečkale cesto? Ali je za to odgovorna država oz. občina, ki bi morala pod cesto narediti prehod za dvoživke ali izvesti kakšne druge ukrepe? Se je povoženju žab sploh mogoče popolnoma izogniti?

Zaradi nenadne otoplitve hitra množična migracija žab

Po pojasnila smo se obrnili na predsednika Ribiške družine Celje, ki z ribniki Goričica upravlja, Štefana Zidanška.

goricica-zaba-n1Kot nam je povedal Zidanšek, je ob letošnji redni migraciji žab med ribniki zaradi zelo prometne ceste, res prišlo do povoženja večjega števila žab. Zidanšek pojasnjuje, da je za letošnje večje število žabjih žrtev kriva predvsem hitra otoplitev, kar je povzročilo hitro množično migracijo žab. “Ponavadi ta migracija traja okoli dva tedna, letos pa se je zgodila zgolj v nekaj dneh,” pove Zidanšek in dodaja, da imajo podobne težave s povoženjem tudi na drugih območjih.

Glede izsušitve ribnika, za kar je dovoljenje izdala tudi Direkcija za vode RS, pa nam je obrazložil, da je to redni vsakoletni ciklus. “Gre za prezimovalni ribnik, ki ga vsakoletno izlovimo v mesecu marcu, nakar ga pustimo praznega do enega meseca. Po razkužitvi ga ponovno napolnimo.” Dodaja, da je bil letos zaradi že omenjene hitrejše otoplitve res izpraznjen nekoliko prej, ker so morali tudi sami nekoliko pohiteti, saj voda ne sme preseči 10 stopinj celzija, saj jim lahko sicer ribe plemenke, ki jih razporedijo v druge ribnike, poginejo. Letos pa naj bi iz omenjenega ribnika odstranili tudi mulj, ki se je v ribniku nabral v zadnjih letih.

Povoz žab Zidanšek obžaluje in se strinja, da bi bilo treba težavo nekako rešiti, a se obenem tudi zaveda realnega stanja. Območij, kjer so žabe ob selitvi ogrožene, je namreč veliko. Da bi omogočili varno selitev vseh žab, bi tako potrebovali okoli sto prostovoljcev, kar pa je težko zagotoviti.

Kot je še povedal Zidanšek, se za naslednje leto sicer že dogovarjajo o vzpostavitvi kakšne dodatne civilne iniciative za prenos žab in zavarovanje cestišča, pomagala pa bo tudi Ribiška družina Celje. Zidanšek meni, da bi nekoliko lahko pomagala tudi postavitev prometnih znakov ter ograje ob cesti. Dodaja, da bi bili dobra rešitev tudi podcestni jarki za prehod, a bi bilo za to verjetno potrebno rekonstruirati celotno cesto, kar pa je od odgovornih težko pričakovati.

Več fotografij si oglejte na spletnem portalu Celje.info

Blaž Skok, foto: Barbara Boršič